El festival Lumínic arriba a la 5a edició amb l'inconscient fotogràfic com a leitmotiv del certamen

La 2a edició del Mercat Fotogràfic d'Obra Artística serà l'activitat destacada del primer cap de setmana


  • Comparteix:

Les co-direccions del festival Lumínic, amb la regidora de Cultura de l'Ajuntament, Núria Escamilla / Foto: ACN (Àlex Recolons)

Les co-direccions del festival Lumínic, amb la regidora de Cultura de l'Ajuntament, Núria Escamilla / Foto: ACN (Àlex Recolons)

La 5a edició del festival de fotografia d'autor Lumínic arriba aquest divendres a Sant Cugat amb l'inconscient fotogràfic com a eix central del certamen, que s'allargarà fins al 14 de juliol. La ciutat acollirà durant un mes i mig una programació d'exposicions, xerrades, projeccions i taules rodones en una xarxa d'espais que inclou 12 seus al municipi. La proposta traspassa fronteres locals i, gràcies a la col·laboració un any més amb el Gremi de Galeristes de Catalunya, estén la iniciativa a Barcelona i Lleida. A més, aquest primer cap de setmana (1 i 2 de juny) se celebrarà la 2a edició del Mercat Fotogràfic d'Obra Artística al Celler Modernista de Sant Cugat, com un plat fort on es podrà gaudir de tallers i activitats gratuïtes per a totes les edats. Els codirectors de Lumínic, Amanda Bernal i Bernat Millet, han participat aquesta setmana al programa 'Entitats' de Cugat Mèdia per repassar la programació d'aquesta nova edició i explicar els objectius de futur.

ESCOLTA-HO



El certamen tindrà tres blocs diferenciats. Un correspon a la desena de mostres comissariades pel festival, el segon a les exposicions d'alumnes de centres de secundària del municipi i el tercer a les mostres organitzades a quatre galeries del Gremi de Galeristes de Catalunya.

La proposta de l'inconscient fotogràfic, que centra la 5a edició, parteix de la idea que "tot humà quan neix té el coneixement de l'univers, però el contacte amb el món de les aparences de les nostres societats ens fa oblidar el més essencial de la nostra existència i com, a través de la pràctica artística i, en concret la fotogràfica, podem recordar aquest coneixement perdut", explica Bernal durant el programa. I per visibilitzar aquesta idea es presenten una desena d'exposicions de fotògrafs com Diambra Mariani, Laura F. Izuzquiza, Laura Voskian i Salvi Danés, entre d'altres.

Fotografies de la mostra de Salvi Danés, que es podrà veure al Museu del Monestir durant el Festival Lumínic (del 31 de maig al 14 de juliol)

Fotografies de la mostra de Salvi Danés, que es podrà veure al Museu del Monestir durant el Festival Lumínic (del 31 de maig al 14 de juliol) / Foto: ACN (Àlex Recolons)



Un dels plats forts, però, serà l'exposició 'Fotos amb joguets' del fotògraf Gabriel Casas i Galobardes, que acollirà l'Arxiu Nacional de Catalunya, a través d'una triple col·laboració amb el Museu del Joguet de Catalunya.

Ampliació d'espais

Les mostres estaran repartides en espais municipals com la Casa de Cultura, el Museu del Monestir, el Celler Modernista, la Biblioteca Central Gabriel Ferrater i la Sala d'Exposicions de l'EMD de Valldoreix. El Mercantic s'estrena, d'altra banda, com a seu del festival. Aquests espais més característics es combinaran durant el festival amb d'altres, també privats, com l'Ateneu, la llibreria Abacus i el concessionari Movento Sarsa Skoda, que acollirà una de les exposicions, per exemple. Una diversitat de seus que han fet valdre des de l'organització i com a exemple d'arrelament a la ciutat i creixement professional de la iniciativa. A més, de la mà del Gremi de Galeristes de Catalunya, el Lumínic també arribarà a Barcelona i Lleida amb exposicions a les galeries Artur Ramon i Espai Cavallers, respectivament.

2a edició del Mercat Fotogràfic d'Obra Artística

La inauguració del Lumínic arriba aquest divendres, 31 de maig, a les 19 h al Claustre del Monestir, però el plat fort el deixen per al dissabte i diumenge, 1 i 2 de juny, quan se celebrarà la 2a edició del Mercat Fotogràfic d'Obra Artística al Celler Modernista de Sant Cugat, en el qual també es podrà gaudir de tallers i activitats gratuïtes per a adults i famílies. L'objectiu, han explicat els directors del certamen, és fomentar el col·leccionisme de fotografia, seguint l'exemple de països com França. "És una forma d'incentivar la compra de fotografies a preus assequibles per donar suport a la creació i als artistes. Costa molt per a un artista poder continuar creant i aquest tipus de mercats dona oportunitats", ha dit Bernat Millet.

La programació del Lumínic d'enguany es complementarà amb diversos tallers, xerrades, projeccions i taules rodones.

RECUPERA ALTRES PROGRAMES DE L'ESPAI ENTITATS DE CUGAT MÈDIA




Amanda Bernal

Tot humà que neix té el coneixement de l'univers, però el contacte amb el món de les aparences de les nostres societats ens fa oblidar el més essencial de la nostra existència i com, a través de la pràctica artística i, en concret la fotogràfica, podem recordar aquest coneixement perdut.

Bernat Millet

El Mercat Fotogràfic d'Obra Artística és una forma d'incentivar la compra de fotografies a preus assequibles per donar suport a la creació i als artistes. Costa molt per a un artista poder continuar creant i aquest tipus de mercats dona oportunitats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.