El MNAC mostra per primera vegada el fons de Pere Formiguera, el fotògraf que va transcendir els cànons clàssics

Després d'anys de tasques de documentació i restauració, l'exposició aborda les primeres dècades de treball

Imatge de la mostra / Foto: ACN (Guillem Roset)

Cultura

Publicat el 14/des/23 per Acn

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha presentat una exposició amb una selecció del fons del fotògraf santcugatenc Pere Formiguera (Barcelona, 1952-2013) que es podrà veure des del 15 de desembre al 21 d'abril. Per primera vegada el MNAC mostrarà al públic el fons cedit el 2017 després d'anys amb tasques de documentació i restauració. En concret, la mostra recull una selecció de 9 de les 35 sèries 'molt representatives' de Formiguera. El recorregut se centra en les primeres dècades de treball on va realitzar una tasca fotogràfica molt 'prolífica' i va exposar molt encara que es tracta d'un període que fins ara s'ha donat a conèixer poc. El MNAC reivindica així un fotògraf que va transcendir els cànons de la fotografia clàssica.

L'exposició 'Pere Formiguera. La pulsió' mostra com el fotògraf "no tenia por a equivocar-se" i li agradava innovar. "Trobem fotografies manipulades, polaroids o pintades. Utilitza la fotografia d'una manera molt lliure perquè ell creia que no havia de ser un art tancat", ha explicat la comissària de l'exposició Roser Cambray.

"Això ens ha portat a descobrir un Formiguera molt polièdric que l'has de mirar en moltes cares", ha afegit Cambray. Per la comissària l'autor va obrir camí fotogràficament perquè no es va voler quedar amb els "cànons de la fotografia clàssica" si no que els va voler "transcendir".

Entre les peces més destacades de l'exposició hi ha 'Cronos', un dels treballs més dilatats en el temps de la trajectòria de Formiguera i moderns per l'època que es van fer. Es tracta de retrats que l'autor va fer entre 1990 i 2001 on va fer seguiment de 32 persones d'entre 2 i 75 anys. Aquestes persones eren fotografiades periòdicament i en va fer uns retrats seqüencials que retraten els canvis físics i anímics amb el pas del temps.

D'aquesta manera, l'obra es pot veure amb una gran selecció d'instantànies que generen un efecte hipnòtic al visitant. Són diversitat de retrats d'una mateixa persona que a distància resulten similars però que a la proximitat ofereixen desenes de detalls, diferències en la il·luminació i les gesticulacions.

El germà del fotògraf, Santi Formiguera, ha aplaudit que finalment el MNAC hagi presentat l'exposició perquè el desig de la família era que una institució pública pogués conservar el fons i difondre'l. Formiguera ha destacat la figura polièdrica del seu germà i ha recordat que l'entusiasmava investigar i fotografiar diversitat de temàtiques.

Un fons amb 4.000 fotografies

El fons que va ingressar al MNAC comprèn més de 4.000 fotografies sobre paper de les quals la majoria són còpies originals signades, 1.000 diapositives i 3.900 fulls de contacte. La donació també compta amb part de la seva biblioteca, majoritàriament llibres i revistes on va publicar, i materials personals d'arxiu.

El fons compta amb més de 30 extenses sèries fotogràfiques que permeten aprofundir en l'obra d'aquest autor fonamental per a la col·lecció de fotografia. Artista polièdric, historiador de la fotografia, escriptor, col·leccionista i comissari d'exposicions, la seva figura és clau per entendre la fotografia de la primera generació d'artistes que la van adoptar com a mitjà d'expressió al nostre país.

Cambray ha explicat que la principal dificultat que han tingut amb l'arxiu ha estat la identificació del fons perquè era molt ampli. En concret, s'ha fet un intens treball de neteja, restauració, digitalització i inventari.