Per donar a conèixer el resultat de les actuacions, s'han programat diverses visites gratuïtes i obertes a la ciutadania, el dissabte 1 i el diumenge 2 d'abril, sota el títol 'Assaltem la Muralla!'. Cal inscripció prèvia a museu@santcugat.cat o trucant al telèfon 936759951.
La presentació del projecte ha comptat amb l'assistència de l'alcaldessa, Mireia Ingla, que ha recordat que aquesta actuació, "més enllà de preservar el nostre Monestir, també és una manera d'obrir-lo a la ciutat", així com de la vicepresidenta segona de la Diputació, Carmela Fortuny. "El 2017 la muralla ens queia i, gràcies a una actuació d'urgència i a una sèrie d'estudis previs, vam poder tenir un bon pla d'actuació per tenir la muralla avui en aquestes condicions", ha apuntat Fortuny. El president delegat de l'Àrea d'Infraestructures i Espais naturals, Pere Pons, i diversos regidors del consistori, també han participat en la trobada.
Repàs de les actuacions realitzades
Tal com ha explicat el director de l'obra, José Luis Sanz, i ha detallat la Diputació en una nota de premsa, els treballs inicials han consistit en la recerca arqueològica intramurs, amb l'excavació de diversos sondejos per tal de recollir més dades sobre les muralles i analitzar el potencial arqueològic del sector. Això ha permès confirmar que la fonamentació i la base d'aquesta construcció és originària del segle XIV i que dos segles més tard, al segle XVI, es va remodelar.A continuació, s'han consolidat i restaurat les estructures de maçoneria de les torres i dels diferents trams de muralla per garantir-ne l'estabilitat i fer valdre les traces originals, recuperant i significant tots aquells elements que poden ajudar a la lectura i comprensió del monument i de les seves diferents etapes històriques.
Al sector on la recerca arqueològica ha pogut arribar a les cotes d'ús del segle XVI, s'ha acondiciat el terreny per recuperar aquest nivell fent valdre l'alçada original de la muralla. Les actuacions realitzades en l'espai adjacent permeten l'aproximació i l'observació directa de la muralla, milloren la percepció d'aquesta i la seva integració en el conjunt monàstic així com la millora de qualitat de l'espai urbà situat a l'interior del recinte.
Per últim, s'ha instal·lat una escala de cargol que permet l'accés al nou forjat de fusta construït a la part superior de la torre sud, que s'ha habilitat com a mirador perquè es pugui visitar i gaudir d'una nova visió tant del monument com de l'entorn urbà i del paisatge.
Carmela Fortuny
El 2017 la muralla ens queia, i gràcies a una actuació d'urgència i a una sèrie d'estudis previs, vam poder tenir un bon pla d'actuació perquè la muralla avui la puguem veure en les condicions que la tenim.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.