El conservador i restaurador Pere Rovira descriur que la feina del centre és "mirar de conservar el patrimoni en l'entorn que sigui". El CRBMC té una "missió estratègica", remarca Solé, que és "promoure la conservació del patrimoni històric, artístic i arqueològic català". També, però, treballen per impulsar la innovació i la recerca aplicada als processos de conservació i restauració. I amb l'evolució de les tècniques també evoluciona la professió. Actualment es parla de disciplina científica i universitària, fa 40 anys hi havia experts en aquest món, però no era una professió com ho és avui dia.
Al Centre de Restauració hi ha diversos departaments. Cada un d'ells, especialitzats en un suport o material concret del patrimoni com paper, fusta, pedra i molt més. La seva feina es divideix en dues vessants, d'una banda, el treball 'in situ', aquell que fan al mateix lloc on es troba el bé patrimonial, i l'altra, el que es duu a terme al centre.
La feina del CRBMC serà sempre necessària, tot i que cada vegada hi ha més consciència de la importància de cuidar el patrimoni. Àngels Solé assegura que, en les últimes dues dècades, la societat "està fent molts esforços per conservar el patrimoni", però els actes vandàlics no desapareixen. "Hi ha una tendència destructiva", afegeix la directora del centre, i sobretot en esgrafiar monuments històrics. Aquest tipus de pintura és "difícil d'eliminar i requereix molt d'esforç fer-ho sense fer mal al suport que forma part del bé antic".
"Les persones som els màxims deterioradors del patrimoni, però també som els màxims conservadors del patrimoni", remarca Rovira. Les persones, per un motiu o altre, "destruim físicament" el patrimoni, però si "no hi ha ningú al costat", aquest es perd igualment.
Àngels Solé
Hi ha una tendència destructiva en esgrafiar monuments històrics. Aquesta pintura és molt difícil d'eliminar i ens requereix molt d'esforç fer-ho sense fer mal al suport que forma part del bé antic. Tenint en compte la gran quantitat de patrimoni que tenim alpaís, podria ser molt pitjor.
Pere Rovira
Les persones som els màxims deterioradors del patrimoni, però també som els màxims conservadors del patrimoni. El patrimoni es destrueix perquè el destruim físicament, però si no hi ha ningú al costat del patrimoni, aquest també es perd.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.