Quilòmetres a canvi d'aigua: la Transgalliners més solidària

Itxaso Ferreras (Oxfam), Oriol Cusó (UCSC) i Maria Ferrer (ciclista) repassen les novetats de la pedalada al 'Faves Comptades'

Maria Ferrer, membre de l'equip 'La Fuga' de la Transgalliners / Foto: Aitor Fusté

Ciclisme

Publicat dimecres per Joan Muñoz

La Transgalliners torna aquest diumenge, 29 de setembre, amb una 4a edició plena de novetats. Per primera vegada, la pedalada popular per la Serra de Galliners l'organitzen de forma conjunta la Unió Ciclista Sant Cugat (UCSC) i Oxfam Intermón. Aquesta col·laboració converteix la Transgalliners en una pedalada 100% solidària i per equips. La cursa tindrà dues modalitats: gravel, de 100 quilòmetres; i BTT, de 50, amb un recorregut que sortirà i arribarà a Sant Cugat passant per diversos municipis del Vallès Occidental. Els organitzadors i una participant han passat pel 'Faves comptades' de Cugat Mèdia per explicar-ne tots els detalls.

Escolta-ho


Solidaritat

Una altra de les novetats és que els equips inscrits, d'entre dues i tres persones, han de recaptar un mínim de 600 euros a través de microdonacions per poder participar-hi. L'objectiu és lluitar contra la desigualtat que provoca la crisi climàtica. La falta d'accés a l'aigua potable fa que milions de persones a l'Àfrica, l'Àsia i l'Amèrica Llatina visquin en la pobresa i que milers de dones i nens facin molts quilòmetres al dia per anar a buscar aigua. En aquest sentit, els equips inscrits disposen un espai virtual que serveix per recaptar els fons. Per als equips que els costi, Oxfam els ha donat idees per aconseguir-los, com per exemple organitzant alguna activitat o esdeveniment, ha explicat Itxaso Ferreras d'Oxfam al programa.

Precisament és aquest caràcter solidari el que ha fet que la ciclista amateur santcugatenca Maria Ferrer s'hagi apuntat amb el seu equip de gravel, la Fuga Única. És un dels pocs equips format per tres dones inscrits, i és l'únic equip íntegrament femení de gravel de Barcelona.

El president de la UCSC, Oriol Cusó, ha repassat al 'Faves Comptades' algunes de les condicions i normes per a la formació i la participació dels equips per a la Transgalliners: Un màxim de tres persones i un mínim de dues; edat mínima de 16 anys (amb companys d'equips majors d'edat); i l'obligatorietat de córrer tota la cursa de forma conjunta.

Les inscripcions per participar a la 4a edició de la Transgalliners segueixen obertes fins aquest dijous 26 de setembre.

Els dos tipus de recorreguts

La Transgalliners ofereix dues distàncies per a adaptar-se a diferents nivells d'experiència i preferències:
  • 50 km BTT: Amb un desnivell acumulat de +/- 1.250 m, aquesta ruta transita per la Serra de Galliners, abastant pistes, senderes i trialeras. L'horari de sortida serà a les 8 h a la plaça de la Vila.
  • 100 km Gravel: Amb un desnivell de +/- 1.850 m, aquest trajecte no sols recorre la Serra de Galliners sinó que també arriba al Parc Natural de Sant Llorenç, oferint una experiència completa per pistes i camins del Vallès Occidental. Des de l'organització es recomana realitzar aquesta cursa amb bicicletes de Gravel (bicis de carretera amb neumàtics preparats per diferents tipus de superfície). però també es pot realitzar amb una de BTT. L'horari de sortida serà a les 7.30 h a la plaça de la Vila.

  • El president de la Unió Ciclista ha recordat que no és un cursa per a ciclistes poc experimentats, i que les pluges dels darrers dies han convertit el recorregut pels corriols de la Serra de Galliners en una cursa "molt tècnica".

    També ha canviat l'hora de la sortida. En les tres primeres edicions, com que s'havien celebrat el mes de juny, se sortia a les 7 h, però al traslladar-la a finals de setembre, se sortirà més tard.

    En nom de Xavier Sampons

    Aquesta 4a edició de la Transgalliners continua sent un memorial per a Xavier Sampons. Aquest membre de la Unió Ciclista de Sant Cugat mort el 2021, va participar en el disseny de la primera edició de la Transgalliners, i ja en segona edició es va convertir en un homenatge per al santcugatenc desaparegut.

    Pots escoltar l'entrevista completa al magazín 'Faves Comptades'.



    DECLARACIONS

    Oriol Cusó

    "La gran majoria dels equips són de tres persones, tot i que també estan permeses les parelles. Els tres companys hauran de sortir, arribar i passar els controls junts. Finalment, l'edat mínima per poder participar-hi és de 16 anys, sempre que els altres components de l'equip siguin majors d'edat".

    Your browser doesn’t support HTML5 audio