• Pau Vázquez
  • | el 23/mai/23

El debat de candidats a l'alcaldia de Sant Cugat ha enfrontat les propostes dels alcaldables sobre quin ha de ser el futur de Sant Cugat en els pròxims quatre anys. Els cap de llista de les diferents formacions polítiques han defensat els seus projectes en matèria d'habitatge, mobilitat, finançament, equipaments i estat de la ciutat en un debat que no ha estat exempt de retrets, però també de promeses. Els partits de l'actual equip de govern han tret pit de la seva tasca al capdavant de l'administració i han remarcat la necessitat de tornar a governar, mentre que la resta de formacions, amb més o menys intensitat, han qüestionat les polítiques de l'Ajuntament durant aquest mandat. Han participat al debat, organitzat per Cugat Mèdia i el Tot Sant Cugat, els alcaldables dels grups amb representació al ple (ERC, Junts, PDeCAT-Units, PSC, Cs i CUP) i dels significatius, tenint en compte els resultats a les últimes eleccions catalanes (Vox, En Comú Podem i PP).

HABITATGE

El primer bloc del debat s'ha centrat en l'habitatge, una de les qüestions en què els partits han posat més èmfasi durant la campanya. Tots els partits han coincidit en la necessitat d'augmentar l'habitatge de protecció oficial per "evitar que la gent hagi de marxar de la ciutat". L'equip de govern s'ha felicitat per l'entrega de claus de 158 habitatges de protecció oficial i s'ha esperonat a aconseguir que un 10% del parc d'habitatge de la ciutat sigui de protecció oficial en un futur.

Les crítiques, però, no han trigat a arribar. L'alcaldable de Junts, Josep Maria Vallès, ha apuntat que el tripartit no ha engegat cap nova promoció d'habitatge públic i que els 158 habitatges que s'han entregat en aquest mandat formaven part de promocions impulsades pels anteriors governs del consistori. Els projectes del Ragull Centre i el barri de Ca n'Ametller també han estat objecte de crítica. L'alcaldable del PDeCAT, Mayte Pérez, ha dit que "Ca n'Ametller és molt bonic, però no s'ha parlat amb els propietaris dels solars", mentre que Álvaro Benejam, candidat del PP, ha assegurat que la planificació del projecte d'aquest barri ha estat "dolenta".

Precisament el PP i el PDeCAT, conjuntament amb Vox, han estat els partits que han alertat que a la ciutat "s'ha estat permissiu amb el problema de l'okupació". Marcos Rodríguez, alcaldable de Vox, ha proposat crear una oficina d'atenció a les víctimes de l'ocupació.

MOBILITAT

En el debat sobre la mobilitat de Sant Cugat s'han format dos blocs: les formacions partidàries de continuar pacificant el centre i apostar pel transport públic i sostenible, i els partits favorables de no "criminalitzar" l'ús del vehicle privat. En aquest darrer bloc s'han emmarcat Cs, Vox i el PP. L'alcaldable del partit taronja, Aldo Ciprian, ha proposat "congelar" la Zona de Baixes Emissions, ja que considera que es tracta d'una mesura "únicament recaptatòria". Per la seva banda, Benejam (PP) ha criticat el carril bici de Francesc Moragas, un carril que considera "ideològic".

Per contra, l'equip de govern i En Comú Podem han apostat per continuar desenvolupant mesures que fomentin l'ús del transport públic i que posin al centre les persones. En aquest sentit, el cap de llista del PSC, Pere Soler, ha assegurat que "l'anella verda i la Zona de Baixes Emissions han arribat per quedar-se".

En una posició menys definida s'han situat Junts i el PDeCAT. Ambdues formacions han posat sobre la taula la necessitat de millorar la xarxa de transport públic de la ciutat, però s'han mostrat en contra de l'anella verda.

ECONOMIA

L'emergència provocada per la pandèmia de la Covid-19 i la pròrroga del pressupost de l'any passat han marcat el bloc d'economia. L'equip de govern ha defensat la seva gestió econòmica durant la pandèmia i ha recordat que "no es va apujar cap impost". L'alcaldable d'ERC i actual alcaldessa, Mireia Ingla, ha incidit en la decisió d'incrementar el pressupost de Drets Socials i els ajuts que es van donar durant la crisi provocada pel coronavirus.

En aquest sentit, Ramon Gutiérrez (En Comú Podem) ha dit que la pandèmia "no pot ser una excusa" i que tenir un pressupost a temps "és d'esquerres perquè dona seguretat". La resta de formacions han acusat l'equip de govern de falta de previsió i de lideratge, així com de "manca de capacitat de gestió econòmica", i han apuntat al dèficit pressupostari de 3,6 milions d'euros.

EQUIPAMENTS

Els candidats a l'alcaldia han aprofitat el quart bloc del debat per fer "una carta als Reis Mags". "Sembla una subhasta", ha dit Soler (PSC). Més enllà de les crítiques a l'acció de govern d'ERC, el PSC i la CUP, els partits han apuntat quins equipaments són els prioritaris per a la ciutat. Gairebé tots han coincidit amb els jutjats, un hospital i una segona residència de gent gran. Uns equipaments, però, que depenen d'ens supramunicipals.

El gran volum d'entitats esportives i la demanda d'espais per poder desenvolupar les seves activitats també ha entrat al debat. Un altre punt de consens ha estat el de treballar per comptar amb els equipaments necessaris que garanteixin que tots aquests clubs i entitats puguin tenir un espai.

ESTAT DE LA CIUTAT

La recollida dels residus, la millora de l'asfaltatge dels carrers i la neteja de la ciutat han estat alguns dels punts que s'han tractat durant el darrer bloc del debat. Ingla i Soler han demanat a la resta de partits, en excepció de la CUP i En Comú Podem, que deixin de "desprestigiar" la ciutat, fent referència a afirmacions com "al govern els dona igual ser com qualsevol altra ciutat de l'àrea metropolitana", de Mayte Pérez (PDeCAT); "la ciutat mai havia estat tan bruta", d'Aldo Ciprian (Cs), i "el manteniment dels carrers i voreres és lamentable", de Marcos Rodríguez (Vox).

Per la seva banda, els candidats de la CUP i En Comú Podem s'han allunyat lleugerament del centre del debat per parlar de la importància del benestar de les persones, més enllà de l'estat de la ciutat.

NOSALTRES

Cugat Mèdia
Entitat Pública Empresarial Local Cugat.cat (Ajuntament de Sant Cugat)

Adreça: Plana de l'Hospital, 12-14
08172 Sant Cugat del Vallès

Contacte

Telèfon: (+34) 93 590 34 34

WhatsApp: 673 172 075

Email: info@cugat.cat