Els vuit candidats durant el debat d'elCugatenc / Foto: Cugat Mèdia
- Sara Bella
- | el 4/mai/23
El vandalisme, la segona residència, l'antimasclisme en els espais d'oci, l'habitatge assequible, les famílies, l'educació concertada, la projecció artística de la ciutat, la integració de la migració, la joventut, la inflació, la municipalització de l'aigua i el model de ciutat són alguns dels temes que el públic ha plantejat a l'Improdebat electoral organitzat per elCugatenc. L'acte, que ha tingut lloc aquest dijous a la Casa de Cultura, ha comptat amb la participació dels caps de llista de vuit partits polítics: Mireia Ingla (ERC), Mayte Pérez (PDeCAT-Units), Josep Maria Vallès (Junts), Pere Soler (PSC), Aldo Ciprian (Cs), Marco Simarro (CUP), Ramon Gutiérrez (En Comú Podem (ECP)) i Álvaro Benejam (PP).
Vallès (Junts), per la seva banda, ha defensat la divisió dels habitatges unifamiliars per convertir-los en plurifamiliars, així com la necessitat de garantir habitatge protegit "també als barris i al centre, no només a Ca n'Ametller", ha dit. Soler (PSC), a banda de seguir el pla d'habitatge 2030, ha remarcat l'oportunitat d'aprofitar "les dues pastilles de la Sareb per construir-hi habitatge públic protegit".
D'altra banda, Ciprian (Cs) s'ha mostrat a favor d'arribar al 5% d'habitatge protegit, però ha matisat que "no estem a favor de destruir la nostra ciutat". En aquest sentit, s'ha posicionat en contra "dels 11 pisos del Ragull Centre" i dels habitatges del carrer de l'Andana, previstos per al 2026. A més, el regidor taronja ha recordat que "no només s'ha d'ajudar els joves, sinó també a la gent gran".
Gutiérrez (ECP), en canvi, ha posat en valor la feina feta per l'actual govern en qüestions d'habitatge, especialment en relació amb el pla d'habitatge, tot i que ha titllat de "poc realista" que gran part dels habitatges protegits es projectin a Ca n'Ametller. A més, ha defensat la divisió dels habitatges unifamiliars, la construcció d'habitatge protegit a tots els barris -malgrat les resistències veïnals-, i l'aposta per noves formes d'habitatge, com el cooperativisme o la masoveria urbana.
Benejam (PP), per la seva banda, ha criticat la falta de manteniment de les promocions de protecció oficial que ja hi ha a la ciutat. "Podem fer 2.000 habitatges protegits a Ca n'Ametller, però quin sentit té si no podem mantenir les promocions que ja tenim?", ha dit.
Model de ciutat
Quant al model de ciutat de Sant Cugat, les opinions també han estat molt variades. Pérez (PDeCAT) ha parlat de "recuperar el model de ciutat que ens agradava", en el qual, segons ha dit, es prioritzaven "les alçades de màxim cinc plantes, les zones verdes i la mobilitat que no penalitza". Simarro (CUP), en canvi, ha relacionat la victòria del tripartit amb "l'esgotament d'aquest model de ciutat, un model que expulsa". El cupaire ha defensat "una ciutat que no expulsi per renda i amb un urbanisme que tingui en compte la mobilitat i la cohesió social".De la resta de candidats, Ingla ha defensat la necessitat "d'actualitzar la ciutat amb els estàndards del segle XXI"; Vallès s'ha posicionat a favor "del model de ciutat a escala humana"; Soler ha parlat d'un model "més sostenible i que pensi en les persones"; Ciprian ha posat en dubte que en aquest mandat s'hagi fet res per millorar-lo; Gutiérrez ha considerat que el "model ha de canviar, perquè és excloent"; i, finalment, Benejam ha criticat les promeses de futur d'un govern "que en quatre anys no ha fet res pel municipi".
Improdebat electoral: eleccions municipals 2023. Amb @juntsxstc, @ercsantcugat, @Cugat_Psc, @CS_SantCugat, @cupsantcugat, @PdecatStc, @ecp_santcugat i @PPSantCugat. #SantCugat https://t.co/JncyV1eWox
— elCugatenc (@elCugatenc) May 4, 2023