Com són les relacions familiars dels adolescents?
La tertúlia de joves del 'Connectats' debat sobre la relació entre els joves i les seves famílies
La relació dels joves amb les seves famílies, el tema de la 'tertúlia de joves' / Foto: Pexesls
PodcastPublicat ahir per Joan Munoz
El darrer divendres de cada mes, el 'Connectats' reuneix alguns joves per tractar temes actuals a la 'Tertúlia de Joves'. Aquesta vegada els periodistes Joan Muñoz, de Ràdio Sant Cugat, i Anna Clarà, de Ràdio Ciutat de Badalona, parlen sobre quina és la relació amb les seves famílies. Les societats estan en constant evolució i transformació i els joves són el motor d'aquests canvis i, en l'àmbit familiar, ho articularan segons els seus models de convivència i relació familiar. Per això els hem volgut preguntar per la importància que li donen a la família, quins pilars sostenen aquesta relació o com valoren la criança que han exercit sobre ells.
Escolta-ho
Un estudi realitzat el 2024 per l'Observatori Social de Fundació 'la Caixa' i basat en una enquesta a dos mil joves d'entre 16 a 32 anys residents a Espanya, aborda quines són les inquietuds, les motivacions i els referents al voltant de la construcció, o no, d’una unitat familiar.
Aquests són alguns dels punts claus de la investigació:
1. Nou de cada deu joves consideren que la família d’origen té una gran importància en la seva vida, i vuit de cada deu, que ha estat o serà referent a l’hora de formar-ne una.
2. Més de la meitat dels joves construirien una família basada en el matrimoni, sigui amb fills o sense. El motiu més mencionat per casar-se és la tradició. En canvi, els qui manifesten no voler casar-se ho fan per rebuig al matrimoni o per trobar-se bé com estan.
3. Només el 16% de les persones enquestades tenen fills. Sis de cada deu dones han hagut de renunciar a la seva promoció formativa o professional per tenir-los. En contraposició, només 3 de cada 10 homes.
4. Les persones joves tindrien fills, o més fills, si es garantissin mesures de conciliació millors, es generalitzés el teletreball i poguessin accedir a un habitatge de propietat.
5. Els joves volen viure en zones amb serveis bàsics, habitatges en propietat i prop de familiars o amics. Aspiren a famílies amb autonomia individual, però amb responsabilitat compartida en les cures. En aquest sentit, gairebé la meitat es responsabilitzarien de la cura dels seus pares si arribessin a ser dependents, convivint-hi.