Manel Guirado (cuiner): 'Les croquetes van passar de ser una exquisidesa a una recepta d'aprofitament total'

En el Dia Interancional de la Croqueta, el cuiner santcugatenc ens parla de l'origen i els secrets d'un dels plats més típics de casa nostra

Dia Internacional de la Croqueta / Foto: Wikimedia Commons

Podcast

Publicat ahir per Joan Munoz

El cuiner, sommelier, professor de gastronomia i coordinador de l'Aula Gastronòmica de Sant Cugat, Manel Guirado, ha passat pel Connectats per celebrar el Dia Internacional de la Croqueta. Tot i que el primer registre històric on es veu reflectit aquest plat, data de l'any 1817, específicament el dia 18 de gener, l'origen de les croquetes es trasllada a França a finals del s. XVII. Quan Antonin Cáreme, reconegut xef aleshores, va decidir presentar un plat de croquetes en un banquet per al príncep regent d'Anglaterra i el Gran Duc Nicolás de Rússia. Allò va meravellar de tal forma als nobles que el plat va ser batejat amb el nom de 'Croquettes à la royale'.

Escolta-ho

Així, la croqueta era, en els seus inicis, un plat exclusiu de la noblesa, segons explica Guirado, i amb el pas de les dècades es va convertir en un menjar d'aprofitament que permetia alimentar-se de manera saborosa i barata a la vegada. Segons el cuiner santcugatenc, la recepta de la croqueta perfecta compta amb tres elements clau: un farcit gustós, que pot ser de carn, peix o altres; una beixamel que mantingui un bon equilibri entre el sabor i la textura, que ha de ser cremosa; i un embolcall d'arrebossat ben cruixent.

El cuiner Manel Guirado als exteriors dels estudis de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia