Màrqueting social i patrocini esportiu
Antonio Guerra
Publicat: el 11/des/13
Opinió d'esports |
Columnes
El màrqueting social, propi d'organitzacions no empresarials es caracteritza per transmetre unes idees o pràctiques desitjables per la societat i uns valors útils per al seu progrés i no s'ha de confondre amb el màrqueting empresarial tradicional, on l'objectiu és satisfer les necessitats dels consumidors per obtenir finalment un lucre.
Des de la junta de la secció d'atletisme del Club Muntanyenc Sant Cugat, utilitzem el màrqueting social com una eina de comunicació amb la societat, per promoure la salut i l'esport infantil i juvenil com eines de cultura i per estimular entre el col·lectiu de persones amb discapacitat la pràctica de l'atletisme, sensibilitzant i millorant la situació d'aquestes persones.
L'acceptació d'aquestes activitats ens anima a continuar treballant en nous projectes de valor social; entre els que cal destacar el projecte de col·laboració amb l'Escola d'atletisme de Bekoji, Etiòpia; o altres de promoció de l'atletisme.
Arribat aquest punt en la generació de nous i reptadors projectes, hem de reflexionar sobre el nostre model de finançament, en què les fonts de recursos econòmics que provenen fonamentalment de la quota dels socis, s'han de diversificar per fer front a les despeses que suposen finançar les futures activitats. En conseqüència, estem estudiant altres vies de finançament, entre les quals cal considerar el patrocini o mecenatge.
El mecenatge és una bona opció, donat la seva naturalesa filantròpica i pot ser exercida per les empreses com una activitat de responsabilitat social, i encara que no existeixi una finalitat lucrativa pot servir per millorar la imatge de l'empresa.
El patrocini busca necessàriament una contrapartida de millora comercial com a resultat de la relació entre patrocinador i patrocinat i vol aconseguir entre altres, els següents objectius: un augment de la notorietat de l'empresa com a conseqüència de la difusió dels esdeveniments patrocinats i l'associació entre la imatge de l'esdeveniment o equip patrocinat i la marca patrocinadora, integrant-la amb altres eines de comunicació.
Podem considerar que podrien coexistir diferents nivells de patrocinis, des de patrocinis bàsics en què la marca s'utilitza en mitjans publicitaris, samarretes, cartells, etc., o d'un nivell entremig en el qual la marca s'associa amb un esdeveniment o activitat concreta i finalment un superior en el qual pot haver-hi contractes d'explotació i publicitat preferent.
Per maximitzar els resultats dels nostres potencials patrocinadors o mecenes estem treballant perquè la nostra imatge de marca, que queda reforçada any rere any pel suport que suposa l'augment de la pràctica de l'atletisme, continuï per una senda de millora i d'obtenció de reconeixement social, del que ja s'han fet ressò reconegudes personalitats de l'atletisme, o per l'interés que desperten les nostres iniciatives, com és el cas del productor de la pel·lícula 'Town of Runners', Jerry Rothwell, que es planteja poder rodar la segona part de la pel·lícula a Barcelona, amb la rebuda i estada a Catalunya de les dues atletes etíops protagonistes i que suposaria l'inici del projecte de col·laboració amb l'escola d'atletisme de Bekoji.
ANTONIO GUERRA és col·laborador amb la junta d'Atletisme del Club Muntanyenc com a Responsable de Nous Projectes