La força de 'Pedra i Sang'

Victor Alexandre


Publicat: el 4/gen/13
Opinió| Columnes

Ja fa dotze anys que l'obra 'Pedra i Sang', de Josep M. Jaumà, dirigida per Dolors Vilarasau, es representa a la sala capitular del Monestir de Sant Cugat i continua fresca com el primer dia. Les funcions d'aquesta última edició es van fer, com d'habitud, pels volts de Nadal, i tothom en parlava elogiosament. Jo mateix ja fa anys que no em perdo cap edició i sempre en surto molt content. Em meravella la força que té. Aquesta vegada, a més, la vaig veure al costat de l'actor Jaume Pla, que durant tota una dècada, és a dir, durant noranta-quatre funcions, va interpretar formidablement el paper de l'abat Biure.

Ara, qui encarna aquest controvertit personatge del segle XIV és l'actor Xavier Tor. Tor l'ha fet seu i està esplèndid, i és ben interessant observar els matisos diferencials que ell i Jaume Pla, tot i tractar-se del mateix text, han aportat al personatge. L'abat Biure de Jaume Pla, per exemple, era ambigu, dubtós, obscur, mentre que el de Xavier Tor és ferreny, gèlid, incommovible. Però, com dic, són matisos interessants i enriquidors.

La resta del repartiment és excel·lent i cal felicitar Dolors Vilarasau per l'encert en l'elecció del nen Adam Abaghi. A mi, personalment, em van admirar la seguretat i la naturalitat amb què deia la seva part del text. És tota una troballa. Per altra banda, també va ser molt divertida l'escena en què el poble expressa les seves inquietuds cantant un rap escrit per Eduard Jener. No és estrany que hi haguessin les càmeres de TV3. Estem parlant d'una tragicomèdia musical que no parla únicament de l'assassinat d'un abat, l'any 1350, en l'època de la pesta negra, mentre oficiava la Missa del Gall al Monestir de Sant Cugat, sinó d'un fet que va tenir conseqüències en l'àmbit jurídic a Catalunya. "Pedra i Sang", que quedi clar, no és una obra per a santcugatencs, és una obra per a tots els catalans.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat