La invisibilitat de la dona
Victor Alexandre
Publicat: el 13/jul/12
Opinió|
Columnes
Fa cosa d'uns dies, Cugat.cat publicava una notícia relativa al lliurament dels Premis Cambra, que concedeix la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, i que en l'edició d'enguany han tingut un notable color santcugatenc, ja que tres dels guardons els han rebut empreses de la ciutat. Tanmateix, no és d'això del que vull parlar sinó d'un detall que em va cridar poderosament l'atenció en veure la foto (http://ves.cat/bgNl) que acompanyava la notícia. I és que de les trenta-dues persones que hi apareixien, només cinc eren dones.
Escolta-ho
No he compartit mai la idea que sempre valgui més una imatge que mil paraules. Hi ha vegades que sí i hi ha vegades que no. Hi ha imatges que no s'entenen sense paraules i paraules que no necessiten cap imatge per a ser enteses. Aquella imatge, però, la imatge dels Premis Cambra, era de les que haurien de provocar un munt de paraules. Si més no, en forma de reflexió. Ho dic perquè la foto ens mostra clarament el caràcter androcèntric de la societat catalana en ple segle XXI i la distància que encara ens separa dels països nòrdics, on la dona té una presència fortíssima en àmbits com la política o la direcció d'empreses. Només cal mirar el nostre ventall parlamentari i comparar-lo amb el dels Parlaments d'aquells països.
És ben cert que a Catalunya hi ha moltíssimes dones amb càrrecs directius en infinitat d'empreses, això és indiscutible i no cal fer-ne elogis perquè és el que hauria de ser normal. Però la situació s'enfosqueix quan alces la mirada per veure-hi més amunt i t'adones que a dalt de tot ja no n'hi ha, de dones. I si n'hi ha, són poquíssimes. A la foto esmentada, com dic, només cinc, de les trenta-dues persones que hi apareixen, són dones. Però en realitat són quatre, ja que una d'elles no és empresària, sinó que és l'alcaldessa de Sant Cugat.
Francament, crec que, sense desmerèixer els homes directius, urgeix canviar aquestes inèrcies que diuen tan poc de la igualtat d'oportunitats a Catalunya. Per això, em sembla tot un encert la recent creació d'una entitat anomenada Associació de Directives i Empresàries del Vallès, presidida per la santcugatenca Montserrat Vilamitjana, a fi de promoure el teixit empresarial en clau femenina. Ens calen dones a dalt de tot que enriqueixin amb les seves capacitats el món del comerç i de la indústria i que demostrin que som realment una societat igualitària.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat