La crítica als carrers intel·ligents

Victor Alexandre


Publicat: el 16/des/11
Opinió| Columnes

Francament, no s'acaben d'entendre les crítiques amb què algunes veus han rebut el projecte de carrers intel·ligents que l'Ajuntament de Sant Cugat ha iniciat recentment. No s'entenen, perquè, més enllà d'un grapat de comentaris sorneguers o demagògics, com ara 'autobombo' o 'pijada tecnològica', no s'hi ha vist cap argument.

Escolta-ho

Sembla que la força política que més ha criticat aquesta iniciativa, acusant-la de costosa, cosa que no és certa, té un projecte de partit, però, en canvi, no té un projecte de ciutat. I és una llàstima, perquè hi ha una diferència entre una cosa i l'altra. Si tens la segona, si tens un projecte de ciutat, sovint no et queda més remei que reconèixer els encerts de l'oposició quan governa, especialment quan aquests encerts coincideixen amb les idees que tu defenses. Però si només tens la primera, si només tens un projecte de partit, no et queda més remei que passar-te la vida criticant sistemàticament tot el que fa el govern municipal només perquè no ets tu qui ho ha fet. Es tracta, per tant, de menystenir la tasca dels altres amb l'esperança que a força d'erosionar l'adversari puguis un dia ocupar el seu lloc.

A mi em sembla una mala praxi, aquesta, i molt poc productiva també. N'hi ha prou de fer-se algunes preguntes per adonar-se'n: és dolent desenvolupar mitjans que estalviïn costos i que millorin l'eficiència? És dolent estalviar energia, rebaixar la contaminació i reduir les factures d'aigua, de llum i d'escombraries? No som tots els santcugatencs els qui ens beneficiem d'aquests estalvis? Quin problema hi ha, doncs, pel fet que la formació de cinquanta treballadors municipals a l'Smart City Expo World Congress, celebrat a Barcelona, hagi tingut un cost de 10.000 euros, si això ha de revertir en benefici de la ciutat? On és 'l'engany' de què parla el Partit Socialista, si la iniciativa ha estat una cessió gratuïta de les empreses col·laboradores? Tenir carrers intel·ligents implica una inversió, certament. Però és una inversió molt positiva, com també ho és, en l'àmbit domèstic, la instal·lació de plaques solars, per exemple. O és que potser les plaques solars són de franc? I el paper reciclat o les bombetes de baix consum que tenim a casa tampoc no es paguen? Pensem-hi, perquè en aquesta vida tot té un cost i no hi ha guany sense inversió.

VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
Victoralexandre.cat