Processos ocults

Victor Alexandre


Publicat: el 26/mar/11
Opinió| Columnes

Crec que cap santcugatenc hauria de deixar de visitar l'exposició 'Escultura. Processos ocults' que es podrà veure fins al 8 de maig a la Sala Capitular i al Claustre Superior del Monestir de Sant Cugat.

Escolta-ho

Amb obres d'Ernest Altés, Ángel Camino, Pep Codó, Neus Colet, Gabriel, Rufino Mesa, Pladevall i Miquel Planas, aquesta exposició resulta interessantíssima perquè parteix d'un plantejament que vol fugir de la dinàmica tradicional en què el visitant es limita a observar les obres, ja sigui en un carrer, en una galeria o en un museu, i a tenir-ne una visió condicionada per l'entorn tot ignorant el procés de creació que han seguit.

Aquesta iniciativa reivindica l'escultura com a llenguatge artístic actual i interdisciplinari i la importància d'establir una relació tàctil i directa amb les tècniques escultòriques en una època com la nostra, tan dominada pels mitjans audiovisuals i per les relacions virtuals. O, dit en altres termes, és una manera intel·ligent de fer-nos més propers els escultors mitjançant una presentació didàctica i pedagògica dels seus treballs i de descobrir per altres vies el procés que hi ha al darrere d'aquestes obres, des de la idea que les origina fins a l'acabat definitiu.

Tot plegat, com dic, és molt interessant, perquè no sols hi podem trobar les reflexions dels mateixos artistes sobre l'obra en qüestió o els materials i les eines que hi han emprat o els dibuixos, els esbossos i les maquetes que han fet, sinó fins i tot les imatges, els paisatges, els textos o les músiques que els han inspirat. Per això és d'agrair que l'Ajuntament doni suport a una exposició d'aquestes característiques en una època en què la penúria econòmica deixa la cultura com el germà pobre de les inversions institucionals. Ara, consegüentment, la pilota és a la nostra teulada i som nosaltres els qui, en qualitat de receptors d'allò que se'ns ofereix, hem de correspondre visitant-la. Jo us recomano que hi aneu, que la gaudiu i que us enriquiu. Veureu que és un plaer per als sentits.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat