Pla d'atac contra el sedentarisme

Victor Alexandre


Publicat: el 12/ago/11
Opinió| Columnes

Estem tan aclaparats per les males notícies, per les notícies que ens parlen de la recessió econòmica, de la pèrdua de llocs de treball, de la retallada de les pensions, d'accidents naturals, d'accidents humans..., que quan ens arriba una notícia positiva sovint ens passa desapercebuda.

Escolta-ho

Aquest és el cas, en l'àmbit de Sant Cugat, del pla que han impulsat l'Ajuntament i el govern català per combatre el sedentarisme. Es tracta del Pla d'Activitat Física, Esport i Salut, per reduir el sobrepès, l'estrès o el risc en què es troben les persones que pateixen malalties cardiovasculars.
Aquest pla no és nou, perquè ja s'està desenvolupant a prop de dos-cents municipis catalans, però és d'agrair que l'àrea de Serveis a la Ciutadania del nostre Ajuntament, de la qual és titular Carmela Fortuny, l'apliqui a Sant Cugat, ja que pot ser un bon antídot contra el sedentarisme creixent de la nostra societat. Recordem que no fa gaire Sant Cugat va ser pionera en polítiques de promoció de la salut, com ara la lluita contra el tabaquisme. I és que per molt que tots sabem que el sedentarisme té conseqüències negatives en la salut, el ritme de la vida quotidiana acostuma a deixar-nos poc marge per a la reflexió sobre aquesta qüestió. Per això és bo que el consistori posi al nostre abast sis itineraris que inclouen circuits urbans i de caràcter rural per a caminades d'entre dos i cinc quilòmetres i que són aquests: rambla del Celler, Parc Central, Can Trabal, passeig de Valldoreix, Pi d'en Xandri i Jacint Verdaguer.
Abans de posar-s'hi, però, jo recomanaria a les persones interessades que visitessin la pàgina web de l'Ajuntament, ja que hi trobaran assessorament sobre les coses que hem de tenir en compte quan fem aquest exercici. És a dir, els minuts que hem de dedicar a aquest pla en la fase inicial, en la de millora i en la de manteniment i els immensos beneficis que ens aporta. Diguem-ne només alguns: més control de la diabetis i del pes, més facilitat per deixar de fumar, estat d'ànim més positiu, menys risc de malalties del cor i del cervell, menys tensió arterial i colesterol, menys depressió i menys ansietat. No es pot demanar més, francament. Per això és tan important que els santcugatencs ens impliquem en aquest pla, perquè és senzill, perquè és del tot gratuït i perquè millora espectacularment la nostra qualitat de vida.

Víctor Alexandre és escriptor i periodista (publicat el 22/10/10)
www.victoralexandre.cat