25N: fins que la por i la vergonya canviïn de bàndol
Esther Madrona
Publicat: avui, a les 10:23
Opinió|
Columnes
Queden tot just 6 dies per a la commemoració del Dia Internacional Contra les Violències Masclistes. A Sant Cugat, des de ja fa uns anys, cada vegada que es produeix un feminicidi la corporació municipal ho rebutja amb un minut de silenci. És una manera simbòlica de reivindicar que mai normalitzarem aquesta xacra, per moltes vegades que succeeixi.
A Catalunya, de fet, aquest 2024 ja portem 21 assassinats confirmats, 3 dels quals per violència vicària, i des del 2012 són 151, d'acord amb les dades del departament d'Igualtat i Feminisme. Són xifres esfereïdores que evidencien que, malgrat que ja fa anys que lluitem per fer visible aquest problema estructural i erradicar-lo, queda encara moltíssima feina a fer, fins que la por i la vergonya passin al costat dels agressors.
Parlem d'assassinats, sí, però sense oblidar-nos tampoc d'una violència més subtil que també té conseqüències psicològiques i físiques: crits, menyspreu, comentaris suposadament graciosos, assetjament... són elements molt arrelats al nostre voltant, de la mà d'un patriarcat que vol mantenir un statu quo que li mantingui els privilegis.
De violència masclista, n'hi ha a tot arreu, és universal, i per això el programa que proposa l'Ajuntament enguany per commemorar el 25-N també inclou activitats per conèixer la situació de la dona a zones com el Pròxim Orient o Uganda. Unes activitats impulsades, una vegada més, amb la col·laboració de diverses entitats de Sant Cugat.
El pròxim dilluns 25, i tots els dies que calgui, sortim al carrer per dir prou, per reivindicar que no són morts aïllades, que són feminicidis: dones assassinades pel simple fet de ser-ho.
ESTHER MADRONA és regidora de Cicle de Vida, Promoció de la Ciutat i Memòria Històrica (ERC)