Més impostos? Ja n'hi ha prou


  • Comparteix:

alvaro.benejam

Álvaro Benejam

President del PP de Sant Cugat i regidor portaveu del PP


Publicat: dijous
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El passat mes de juny, en una entrevista al Tot Sant Cugat, Josep Maria Vallès assegurava que mentre ell fos alcalde de Sant Cugat l'Ajuntament no augmentaria la pressió fiscal. Cinc mesos després d'aquella entrevista, el ple de l'Ajuntament de Sant Cugat ha aprovat (amb els vots a favor de JUNTS i ERC) les Ordenances Fiscals pel 2025, que inclouen una nova Taxa, la taxa de residus, i, alhora, una pujada de l'Impost de Béns Immobles (IBI).

Ningú pot negar que, amb aquestes novetats impositives, els santcugatencs pagarem més impostos i, per tant, la pressió fiscal pujarà. Fins ara ja érem una de les ciutats amb més pressió fiscal de tot Espanya, i ara encara ho serem més.

Aquesta nova Taxa de Residus és responsabilitat directa del president del Govern d'Espanya, en Pedro Sánchez, qui l'ha creat mitjançant una llei que obliga els Ajuntaments de tot el país a cobrar aquesta taxa als seus ciutadans abans del mes d'abril de 2025. A més, ho fa al·legant que és obligació establerta per la Unió Europea, cosa que és del tot incerta perquè la Directiva 2018/851/CE sobre residus no obliga a establir aquesta nova taxa sinó a què el servei de recollida de residus estigui sufragat en la seva totalitat pels ciutadans, i posa exemples de mesures a prendre per als països membres, però en cap cas parla d'obligacions.

A Sant Cugat, l'Ajuntament, ha decidit fer-ho creant una nova Taxa, i ha decidit també que es cobrarà als propietaris d'immobles, no a les persones o empreses que generen més residus, com demana la normativa europea. Tampoc es farà tenint en compte la renda dels propietaris, o del nombre de persones que viuen a l'immoble, sent evident que no generen els mateixos residus dues persones que cinc o sis vivint en un mateix immoble.

Segons les dades estadístiques corresponents a l'any 2023 recollides a IDESCAT, el valor cadastral mig d'un immoble a Sant Cugat va ser de 132.822 euros, amb el que li correspondria pagar per aquesta Taxa un import de 174,80 euros a l'any. Així mateix, els habitatges unifamiliars hauran de fer front a un pagament per sobre dels 200 euros, i els locals comercials i oficines, que ja pagaven aquesta taxa, ara patiran un gran augment de fins al 118% de mitjana.

Respecte a la pujada anunciada d'un 2,6% de l'IBI, creiem que és totalment injustificable. A diferència de molts Ajuntaments arreu de tota Espanya on, per cert, governa el Partit Popular, i on s'ha reduït l'IBI per compensar la nova taxa de residus, a Sant Cugat s'ha decidit apujar aquest impost. A Galícia, per exemple, la Xunta ha decidit assumir el 60% d'aquesta nova taxa per no gravar tant als municipis i conseqüentment als seus ciutadans.

El Govern Municipal de Sant Cugat al·lega que puja l'IBI en consonància amb l'IPC, però cal recordar que el cost de la vida al nostre municipi és avui més car que abans, doncs en els quatre darrers anys la mitjana de les rendes familiars ha pujat només un 12%, molt per sota de la pujada de l'IPC (19%), perdent així un 7% de poder adquisitiu. Per tant, la diferència entre la renda disponible i la pujada del cost de la vida determina, indubtablement, que les famílies pateixen més la pressió fiscal que fa quatre anys.

A més a més, els assalariats cobren en general menys per les noves retencions en les nòmines gràcies al Govern de Pedro Sánchez en aplicació del "mecanisme de solidaritat intergeneracional" i a què el tram autonòmic de l'IRPF a Catalunya és un dels més alts de tota Espanya per decisió de la Generalitat de Catalunya.

Òbviament, des del Partit Popular de Sant Cugat ens vam oposar amb el nostre vot contrari a aquestes Ordenances Fiscals i, conseqüentment, presentarem al·legacions per intentar evitar aquesta pujada injustificada de la pressió fiscal.

La realitat, doncs, és que a Sant Cugat cada cop hi ha més famílies que pateixen per arribar a final de mes i el Govern Municipal és insensible a aquesta situació. Ja n'hi ha prou de tants impostos!

Álvaro Benejam és president del PP de Sant Cugat i regidor portaveu del PP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.