Israel, la guerra no et garanteix la pau


  • Comparteix:

gemma.aristoy

Gemma Aristoy

Regidora de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació (ERC)


Publicat: el 8/oct/24
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest dilluns s'ha complert el primer aniversari de la barbàrie que va cometre Hamàs, assassinant 1.200 persones i segrestant-ne 251 més. Fa un any, ja intuíem que aquells atacs portarien una escalada de violència a la regió que costaria la vida de moltes persones innocents. Les previsions, fins i tot, es van quedar curtes: més de 40.000 morts -molts d'ells infants- a la Franja de Gaza i Cisjordània, i uns quants milers més al Líban, sense oblidar els milions de desplaçats i les hostilitats entre les dues grans potències de la regió, Israel i l'Iran.

Israel tenia el dret de portar els autors d'aquella massacre a la justícia, però de cap manera podia aprofitar aquests assassinats per iniciar un genocidi i bombardejar indiscriminadament la població civil palestina, ara també la libanesa, mentre els seus avaladors -entre ells els EUA i part de la UE- se'n renten encara avui les mans i li subministren armament.

Quan Rússia va envair Ucraïna, immediatament van haver-hi conseqüències diplomàtiques i sancions econòmiques. Fa pocs dies que Israel ha violat la sobirania libanesa, i aquí no ha passat res; més encara: el govern de Netanyahu ha declarat persona non grata el secretari general de les Nacions Unides i li prohibeix l'entrada al país.

A Sant Cugat, durant aquest any hem vist diverses manifestacions en favor de la pau, demanant el retorn de les persones segrestades i exigint també la fi dels bombardejos a la Franja -que arribaven a hospitals, escoles i camps de refugiats. Unes reivindicacions que recolzem, al igual que la decisió dels centres educatius d'expressar la seva solidaritat amb els infants palestins.

Apostar per la cultura de la pau com la via per a la resolució dels conflictes és l'única alternativa possible -lenta, això sí- a les atrocitats que hem vist en els últims mesos. La solució a un problema tan complex que s'arrossega des de fa dècades no pot ser tan simple com la via militar. Israel potser guanyarà per les armes, però la llavor del ressentiment i l'odi quedarà sembrada en les properes generacions dels seus veïns. L'educació en la pau, el reconeixement de l'adversari, l'empatia, el diàleg... són els únics camins per construir societats pacífiques, que convisquin en harmonia en un entorn de seguretat. Però això no val només per al Pròxim Orient, sinó a tot arreu.

A Sant Cugat mateix ens calen més iniciatives sostingudes en el temps que fomentin aquests valors. Ens calen més Unipau, més manifestacions, més xerrades de Combatants for Peace i més murals pintats amb el Gernika de Picasso.

GEMMA ARISTOY és regidora de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació (ERC)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.