Mira-sol, un lloc per estar i ser


  • Comparteix:

robert.save

Robert Savé

Membre del Consell de Ciutat


Publicat: el 12/nov/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

És un lloc* per estar, tranquil, de classe mitjana alta, amb edificis majoritàriament unifamiliars, que disposa de poc o gens de comerç de proximitat, dotat de línies d'autobús i dues parades dels FGC, on viuen gairebé 18.000 persones, nombre que és el resultat de triplicar la població en els darrers 20 anys, i xifra, que mostra que aquest barri té el 18% de la població de Sant Cugat*.

Aquesta descripció asèptica inclou sense mostrar-la, una vida que es desenvolupa entre l'afany de mantenir un estil de vida gairebé de colònia d'estiueig i la necessitat de ser un barri de la dotzena ciutat de Catalunya.

En els darrers anys el perfil de la població ha canviat (molts nouvinguts d'arreu, diferències marcades en poder adquisitiu, altra piràmide d'edats...) i amb aquests, les necessitats funcionals i també de representació i gestió, que tot i l'evolució participativa en el Consell de Barri i les Assemblees de Barri, estan molt lluny d'una autèntica gestió en i amb el consistori municipal, ja que la funcionalitat ha d'anar més enllà de la presentació de propostes i queixes/greuges, ha d'anar en la línia de la corresponsabilitat en la gestió de les mateixes en tot el seu desenvolupament.

Així, sempre des del punt de vista del que escriu, les línies d'autobusos s'han de repensar per dins del barri, ja que els FGC amb la nova freqüència de pas, ja connecten amb els altres barris del municipi. Per tant, calen comunicacions internes de Mira-sol amb alta assiduïtat, en minibusos entre les estacions del barri, el CAP, l'Hospital General i el mercat municipal.

És important repensar la densitat interna, l'habitabilitat dels edificis unifamiliars del barri, per permetre l'estabilització de la població actual (gent gran), la incorporació de gent jove (familiar o no) i impossibilitar i, fins i tot, restringir, l'especulació immobiliària.

És important potenciar i reforçar l'estructura associativa del barri com palanca de canvi social i estructural, que ha de permetre d'una vegada per totes, deixar de ser un apèndix de Sant Cugat per ser un barri amb totes les de la llei, amb estructura administrativa i social, drets i obligacions.

No és una reivindicació nova, ni personal. Està descrit en l'informe Model de Ciutat (juliol 2022) generat pel Consell de Ciutat a instàncies de l'Ajuntament (veure apartat documents de treball), que ha de permetre, que Mira-sol continuï sent un lloc on estar, i a partir d'ara també ser, d'acord amb el segle XXI, que cal recordar, del que ja hem viscut, gairebé una quarta part.

Cal tenir enyor del futur. El passat ja no hi és, ni hi serà.

ROBERT SAVÉ és membre del Consell de Ciutat

* Consulta el web adjuntat per l'articulista
* Consulta el web adjuntat per l'articulista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.