Una Diada que és patrimoni universal
Víctor AlexandreVíctor Alexandre
Publicat: el 21/abr/23
Opinió|
Columnes
El fet que Sant Jordi caigui en diumenge modificarà una mica les dinàmiques de la Diada. Sempre ho fa, en aquest cas. De fet, al sector del llibre no li agrada gaire que es produeixi aquesta coincidència i es mostra contrari a declarar Sant Jordi diada festiva. Jo hi estic plenament d'acord. Sant Jordi no necessita que el marquin en vermell al calendari per tal que tot Catalunya sigui una festa. A diferència de la majoria de dates festives, que més que celebrar-se s'aprofiten per fer pont o per anar a escampar la boira, Sant Jordi es viu intensament en el sentit més literal del seu significat i de tot allò que representa.
És tan espectacular la transformació que experimenta el centre de Barcelona aquest dia, que no és estrany que tots aquells turistes que hi coincideixen quedin enlluernats per la força abassegadora dels milers i milers de persones que fan seus els carrers carregats de llibres. Jo, que per la meva professió, he tingut la sort de viure Sant Jordi des dels dos vessants, com a ciutadà i com a escriptor, confesso que sempre m'ha meravellat. És un dia que em fa sentir orgullós del meu país, perquè transmet uns valors culturals i cívics tan elevats que és lògic que l'any 2017 la Unesco considerés la possibilitat de declarar Sant Jordi Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Amb relació al matís que suposa que caigui en diumenge, és obvi que el sector del llibre nota, en aquest cas, una minva de població a Barcelona per la senzilla raó que tota la gent que s'hi desplaça per treballar els dies feiners no hi és. En contrapartida, però, són les comarques més properes les que se'n beneficien, ja que els seus llibreters 'guanyen' aquell públic que, pel fet de treballar a Barcelona, no hi seria en dia feiner. Sant Cugat, per exemple. Estic segur que la Diada d'enguany a Sant Cugat serà impressionant. Això no treu que molts santcugatencs, a més de proveir-se de llibres i roses a la ciutat, decideixin baixar a Barcelona per viure la Diada també des d'allà. El centre neuràlgic tradicional de Sant Jordi a Sant Cugat és la plaça Octavià, ja ho sabem, però aquest 2023, plenament alliberats del jou de la pandèmia, la Diada creixerà en nombre de parades de llibres i roses, més de vuitanta, i s'ampliarà en línia recta al carrer de la Torre, la plaça U d'Octubre, el carrer de la Creu i l'avinguda de Cerdanyola.
La diada de Sant Jordi va néixer el 7 d'octubre de 1927 i va ser en aquesta data que se celebrava al principi, però dos anys després els llibreters la van traslladar al 23 d'abril i, d'aleshores ençà, s'ha mantingut inamovible. Som ben a prop, per tant, de celebrar-ne el centenari. Només una cosa ens manca: deixar d'apropar-nos a la literatura un dia a l'any i incorporar-la també als altres dies de la nostra vida. No, no cal que cada dia sigui Sant Jordi. N'hi ha prou de mirar el telèfon mòbil una mica menys i de llegir llibres una mica més.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista