El pol·len, un enemic molt irritant
Víctor AlexandreVíctor Alexandre
Publicat: el 31/mar/23
Opinió|
Columnes
Segons la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), entre els darrers dies de març i els primers d'abril, amb l'arribada de la primavera, hem entrat de ple en una etapa de pol·linització que serà molt dura per a les persones que en són al·lèrgiques. Es veu que aquesta arribada s'ha endarrerit una mica pels canvis de temperatura, però ja la tenim aquí, ja es fa sentir i la patirem de valent. Jo mateix, que en sóc al·lèrgic, ja fa setmanes que l'estic patint amb esternuts sovintejats, picor als ulls, llagrimeig, degoteig nasal constant... Per sort, no he experimentat els símptomes que m'han comentat altres persones i que em semblen força més durs, com ara mal de cap, irritabilitat o cansament intens.
Sant Cugat és un municipi que es troba al capdavant en superfície arbrada, amb 33,3 m2 d'arbrat urbà per habitant, i en molt bona posició en l'àmbit europeu. Això és molt positiu i caldrà seguir de prop la creació del nou barri de Ca n'Ametller per tal que la proporció es mantingui i no ens encolomin un paradís de ciment. La contrapartida de gaudir de tant de verd, però, és que el valor pulmonar que tenen els arbres per al planeta repercuteix negativament en milers de persones per les raons esmentades.
Segons la XAC, a Catalunya hi ha en aquests moments 2,5 milions de persones que pateixen alguna malaltia al·lèrgica, i aquesta xifra no pararà de créixer fins a doblar-se l'any 2050, cosa que vol dir que la immensa majoria de catalans en serem víctimes. En el cas del pol·len, trobem que xiprer, plàtan, parietària, olivera, gramínia... són el tipus de planta que ens resulten més adverses, sobretot els dies que fa vent. Per contra, la pluja és benefactora, perquè neteja l'atmosfera i fa que els grans de pol·len caiguin a terra i que l'ambient sigui molt més net i respirable. Però, és clar, on és la pluja? On és l'aigua caiguda del cel que ha d'alimentar la terra, que ha d'omplir els pantans i netejar-nos l'atmosfera?
El canvi climàtic, com veiem, juga a favor de la pol·linització i en contra de totes les persones que en són al·lèrgiques. De res no serveixen plugims puntuals, calen episodis de pluja que siguin prou forts per arrossegar el pol·len cap al terra i sanejar l'ambient. La bona notícia és que, segons la XAC, des del 16 de març passat, a la teulada de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma (UAB), funciona un aparell d'observació del pol·len en temps real a partir d'intel·ligència artificial que, a curt termini, permetrà sectorialitzar els pòl·lens i millorar la qualitat de vida de les persones amb al·lèrgia.
Ara com ara, però, el millor és seguir les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat, entre les quals la d'identificar el pol·len que ens és hostil, mantenir les finestres de casa tancades durant la nit o les del cotxe en tot moment si estem conduint, procurar no circular en moto o bicicleta, evitar l'exercici físic en zones amb plantes que ens produeixen al·lèrgia, no estendre la roba a l'exterior a fi que no s'hi acumuli pol·len i llegir atentament el prospecte dels medicaments contra les al·lèrgies, atès que provoquen una somnolència que pot ser altament perillosa a l'hora d'asseure'ns al volant d'un vehicle.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista