La Guàrdia Civil contra l'exvicepresident Puigneró
Víctor AlexandreVíctor Alexandre
Publicat: el 4/nov/22
Opinió|
Columnes
Confesso que tan bon punt vaig llegir la notícia elaborada per la Guàrdia Civil sobre l'exvicepresident Jordi Puigneró i la seva suposada creació d'un exèrcit de robots per independitzar Catalunya, no vaig poder reprimir una forta riallada. No em venia pas de nou, ja que la Guàrdia Civil ens hi té a tots força acostumats gràcies a la seva infatigable fabricació de proves falses i d'informes esperpèntics, però sempre s'agraeix que algú, ni que sigui un cos militar com aquest, en clara competència amb el 'Polònia', es proposi fer riure la gent.
En matèria de fabricació de proves i d'informes falsos, la Guàrdia Civil té un historial molt treballat. Recordem, per exemple, les 'proves' contra Tamara Carrasco per 'terrorisme', o contra la Marxa del 8-M del 2020 en el Dia Internacional de les Dones o contra persones relacionades amb el referèndum de l'U d'Octubre. Tanmateix, fóra un error pensar que la Guàrdia Civil treballa al marge de l'Estat i de les seves clavegueres. Tots plegats formen un equip molt laboriós, especialment en tot allò que té a veure amb Catalunya i amb polítics, artistes o activistes independentistes.
En el cas de l'exvicepresident Puigneró, com que no han pogut trobar cap element a partir del qual construir un relat de criminalitat, han optat per una variant en què també hi tenen la mà trencada: la interpretativa. Aquesta és senzilla. Es tracta de reinterpretar i redefinir l'ús de les coses. Així com en tenen prou de trobar una ampolla de lleixiu i una d'amoníac a la cuina d'una llar particular per acusar-ne el propietari de fabricar bombes, també en tenen prou d'entrar a l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i remenar els instruments d'aplicació de la intel·ligència artificial en matèria defensiva per definir-los com un pla secret que inclouria "exèrcits robotitzats", "drons de combat autònoms" i "sistemes de defensa contra míssils i antiaeris automatitzats més precisos". A partir d'aquí, partint d'aquest relat, s'activa l'operació incriminatòria contra Jordi Puigneró, com a creador de la República Digital Catalana i "màxim responsable de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya", acusant-lo de ser "peça clau en el funcionament del sistema informàtic que va fer possible el referèndum il·legal del Primer d'Octubre".
L'organització del referèndum de l'1-O, malgrat els ciberatacs informàtics espanyols, va ser tan magistral, tan perfecta, que va deixar en ridícul el CNI i els cossos de seguretat de l'Estat davant tot el planeta, i aquesta és una ferida que els courà tota la vida. La praxi en la persecució, incriminació i assetjament de persones, això sí, és la mateixa en tots els casos. Varien les particularitats, és clar, però el procediment és idèntic: l'Estat, a través de la Guàrdia Civil, fabrica unes "proves" determinades, i quan les té fabrica un relat ideològic a mida que li permeti multar, empresonar, inhabilitar o, com a mínim, perjudicar laboralment les persones en qüestió.
En el cas de Jordi Puigneró, persona brillant en el terreny de les polítiques digitals (el seu projecte de la identitat digital catalana està frenat per l'Estat espanyol), veiem que la maniobra de la Guàrdia Civil contra ell ha quedat en evidència el mateix dia de ser llançada. S'ha vist prou que han estat esperant el seu cessament com a vicepresident, amb la consegüent pèrdua de protecció que li donava el càrrec, per atacar-lo. Ara és el moment, han dit, i ja gairebé es freguen les mans. Diria, però, que en aquest cas estan més a prop de fregar el ridícul un altre cop que no pas de fregar-se les mans. Ho veurem aviat.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista