Jo vaig conèixer personalment Paquita Ferrándiz. Va ser al Teatre Windsor de Barcelona, a les darreries dels anys 60. Ella fregava la cinquantena i jo era un adolescent. Fins i tot vaig treballar com actor en una obra al costat del seu marit, en Pere Gil. L'actriu Maife Gil és filla de tots dos. Eren els temps en què Paquita Ferrándiz interpretava obres com 'Un matrimoni immoral', al Windsor; 'Camarada cupido", a l'Alexis; 'Cara de plata', al Moratín; 'Joc de taula', al Candilejas; 'Ja vénen els russos!', al Poliorama... En tinc molt bon record, d'ella. Era una de les grans dames del teatre català i, alhora, encantadora en el tracte i gens distant. També era molt atractiva, posseïa una classe i una elegància naturals i una gran simpatia.
L'exposició consta de catorze plafons que ofereixen una síntesi de la seva carrera a l'escena catalana i també de l'etapa americana en els anys 50, interpretant una trentena d'obres en teatres de Cuba, Colòmbia, Nicaragua, Costa Rica, Puerto Rico o Broadway. Filla del gran actor Francesc Ferrándiz, va debutar als set anys al Teatre Romea, i Josep Maria de Sagarra va escriure una desena de textos pensant en ella, com ara 'L'hereu i la forastera', 'El prestigi dels morts', 'Soparem a casa', 'La cançó de la filla del marxant' o 'La fortuna de Sílvia', a més d'altres obres de l'autor que ella també va interpretar i entre les quals hi havia 'El Cafè de la Marina', 'L'Hostal de la Glòria', 'La filla del Carmesí' o 'El jardinet de l'amor'. La seva darrera actuació als escenaris la va fer el 1983, quan tenia seixanta-un anys, amb un nou muntatge de 'El Cafè de la Marina'. Després es va retirar i va viure apartada de l'escena fins que va morir el 1996, a setanta-quatre anys. El 2021, el Teatre Romea, el seu estimat Teatre Romea, li va dedicat un homenatge.
Si vau gaudir del seu talent quan vivia o teniu familiars que la recorden amb admiració, apropeu-vos tots plegats a la Biblioteca central de Sant Cugat i poseu els ulls en aquesta exposició, que és modesta però amb voluntat de retre homenatge a la que va ser una de les grans dames del nostre teatre.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.