Cugat Mèdia, un planter de quaranta anys


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 17/jun/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara fa uns dies, el 13 de juny, concretament, Cugat Mèdia va celebrar el seu quarantè aniversari al Claustre del Monestir amb l'assistència d'un centenar de persones. Va ser una celebració molt agradable, senzilla, planera, sense elements d'ostentació i, en alguns moments, fins i tot divertida. Remarco això, perquè aquesta mena d'actes, com passa també en els lliuraments de premis, no tenen cap secret i tothom n'espera un enfilall de parlaments amb els consegüents aplaudiments. No és que en aquest cas no n'hi haguessin, de parlaments. N'hi havia d'haver, és clar. Però no únicament, i aquest va ser l'encant, a més, és clar, de l'alegria de celebrar quaranta anys. També va ser encertadíssima la idea de teatralitzar la celebració. No sé de qui en fou la idea, però li transmeto la meva felicitació, perquè els esquetxs de ficció interpretats per Maria Vancells van ser una delícia. Tant per la frescor dels textos com per l'excel·lent interpretació de Vancells, cosa gens sorprenent, ja que és una gran actriu.

Sempre que es parli de Cugat Mèdia, d'altra banda, cal recordar que la seva existència, actualment de titularitat pública, és fruit de l'aventura que, amb una sabata i una espardenya, van iniciar unes persones, amb Ramon Grau al capdavant, des de l'àmbit privat el 13 de juny de 1982. En aquells temps, els va caldre picar molta pedra per fer que Cugat Mèdia, aleshores Ràdio Sant Cugat, tirés endavant, i l'evidència que l'esforç no va ser estèril la tenim en aquest quarantè aniversari.

En l'acte del Claustre, al qual van assistir quatre dels antics directors, Ramon Grau, Rogeli Pedró, Xavier Fornells i Miquel Herrada, em va semblar esplèndida la capacitat de l'actual directora, Mònica Lablanca, per elaborar un discurs d'uns quants minuts sense tenir-lo escrit, dient les coses a raig i totes interessants i apartades de les paraules convencionals en aquesta mena d'actes. Hem de tenir en compte que parlar de Cugat Mèdia, més enllà del fet d'haver rebut el Premi Nacional de Comunicació de Proximitat, és parlar d'un mitjà de referència en la professió periodística a Catalunya. I quan dic 'mitjà de referència', no ho dic en el sentit multiús que es dóna sovint a aquesta frase, sinó posant-hi èmfasi, perquè és realment veritat que és un referent del qual la gent que hi treballa se'n pot sentir orgullosa. Certament, no és un mitjà d'àmbit nacional, és un mitjà local, i té uns límits. Però tot i aquests límits, l'excel·lència dels seus continguts i el rigor de les seves informacions han fet que s'hagi guanyat el respecte de la resta de professionals.

Al llarg d'aquests quaranta anys, com és lògic, hi han passat moltíssims periodistes. Alguns s'hi van quedar, d'altres van seguir nous horitzons, però en ambdós casos el fet de pertànyer o d'haver-se format a Cugat Mèdia és tot un valor en el currículum d'un periodista. La prova -i això ho he remarcat sempre en textos anteriors- és que tots els professionals que avui treballen en altres mitjans de comunicació reconeixen el caràcter de planter de Cugat Mèdia. I, és clar, perquè un planter pugui existir i doni fruits, necessita una base sòlida, una consciència de la pròpia raó de ser i un talent que hi trobi les eines adients per aprendre, créixer i desenvolupar-se. Doncs bé, això és Cugat Mèdia avui. Per molts anys, periodistes!

Imatge de l'acte del 40è aniversari de Ràdio Sant Cugat

Imatge de l'acte del 40è aniversari de Ràdio Sant Cugat / Foto: Ajuntament de Sant Cugat



VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.