Resposta a la notícia de Cugat Mèdia sobre les llistes d'espera


  • Comparteix:

maria.cruz.molina

María Cruz Molina

Membre de Marea Blanca


Publicat: el 29/gen/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Complementant la notícia publicada per Cugat.cat el dia 24 de gener 2022, en relació a les llistes d'espera de Mútua de Terrassa, voldríem fer unes puntualitzacions.

Des de ja fa uns quants anys, mensualment es donen a conèixer les llistes d'espera de tot Catalunya agrupades en tres grans blocs: "Proves diagnòstiques", "Intervencions quirúrgiques" i "Especialitats". Són de difícil maneig i interpretació, però es obvi que tant des de les diferents entitats que treballem per la Salut, com des de les AAVV, fem un seguiment acurat d'aquestes publicacions periòdiques, i demanem aclariments i explicacions a les autoritats sanitàries sempre que tenim ocasió. Donen informació sobre persones visitades des del gener de cada any per cadascun dels conceptes, persones en espera per cadascuna de les visites, proves o intervencions i una aproximació als dies d'espera fins a que es realitza. S'hi pot trobar des d'informació molt general fins d'altra de bastant concreta; és a dir, des de temps mitjà per a una intervenció quirúrgica a Catalunya, fins a temps mitjà per intervenció de cataractes a l'Hospital Mútua de Terrassa, per posar un exemple. És una informació exhaustiva que, sobre el paper, ens permet analitzar aquestes llistes d'espera en global, a tot Catalunya, per regions i per Hospitals, i comparar. Tot això sobre el paper, perquè a la pràctica és inviable.

Quan després de molts anys de lluita es va aconseguir que aquesta informació fos periòdica i "transparent", es va contrastar que les dades no coincidien gens amb l'experiència d'usuaris i usuàries. La percepció és d'infravaloració de la realitat, de que el temps d'espera que es donen oficialment són molt inferiors als que comptabilitza qui espera rebre l'atenció. Quan hem tractat aquest aspecte, l'administració sempre ens diu que poden haver-hi diferències de criteri a l'hora de determinar en quin moment s'inicia el compte enrere.

En el cas de proves complementàries i visites a especialitats hospitalàries, no sembla que pugui haver-hi error: el temps compta des que la metgessa de capçalera cursa l'interconsulta, i acaba el dia que es fa la vista o la prova. Aquí no hi hauria d'haver marge d'error, i creiem que n'hi ha poc.

Una altra cosa és l'espera per a les intervencions quirúrgiques. Aquí sí que hi ha molt marge: normalment la metgessa de capçalera deriva a un especialista, o a fer unes proves que aniran a parar a aquest especialista, que és qui finalment indicarà la intervenció. Segons en quin moment es comenci a comptar l'espera, pot haver-hi una gran variació, tanta com que els dies es poden multiplicar per 2, per 3,... o per 10, tot depèn de l'especialitat. Per això, creiem que no té cap sentit ni valor referir-nos a aquest indicador quan parlem de la qualitat assistencial.

Les cataractes i les pròtesi de maluc i genoll han de tenir per contracte uns terminis determinats i, segons les dades que consten a la informació periòdica, els tenen per sota de la mitjana catalana, però entenem que hi ha les interpretacions indicades, que no els fan fiables. En els tres casos, el temps d'espera són menors que a la mitjana de Catalunya, gairebé la meitat, i no creiem que pugui ser. Per exemple, en el cas de les cataractes, l'espera que es dona deu correspondre a quan l'oftalmòleg demana el preoperatori. Però fins aquí hi ha hagut un calvari de visites prèvies que es pot allargar més d'un any. Per això, pensem que no s'escau d'analitzar unes dades que, tot plegat, no s'ajusten a la realitat.

Les intervencions oncològiques tenen arreu, sobre el paper, unes esperes molt raonables, de dies. Un cop més, entenem que es referix als dies entre el diagnòstic i la intervenció, tenint en compte que existeix el circuït de "diagnòstic ràpid" quan hi ha una sospita oncològica fonamentada. Una altra cosa és el temps que s'hagi trigat en fer el diagnòstic des que s'inicien els símptomes... però això, ves per on, no figura a la informació periòdica que ens faciliten.

Pel que fa a les proves complementàries, les xifres indiquen que a l'àrea d'influència de Mútua de Terrassa, en tots els casos, els dies d'espera són superiors a la mitjana de Catalunya. En algun cas es multipliquen per dos, en altres gairebé per tres, en altres la diferència és menor. Aquest fet implica inevitablement que les intervencions que es puguin derivar pateixen també una demora, que no serà tinguda en compte a les taules periòdiques publicades.

Si parlem de visites a especialistes, ens trobem amb el mateix; en tots els casos menys en urologia, l'espera a l'àrea gestionada per Mútua és superior a la mitjana de Catalunya. El doble, gairebé el triple, en algunes ocasions una mica menys. Hi ha especialitats que requeririen un estudi i solució particular, com per exemple Traumatologia, Ginecologia, Oftalmologia i Dermatologia.

En resum, coneixem aquesta publicació però li donem un valor molt limitat perquè les dades fredes no coincideixen en absolut amb el patiment de qui li toca viure-ho. Només un diàleg amb qui genera aquestes dades, per tal d'aclarir discrepàncies, permetria que fossin de nou objecte de la nostra atenció. Mentrestant, són simples titulars que comporten un engany malèvol.

MARÍA CRUZ MOLINA GARUZ és membre de Marea Blanca de Sant Cugat del Vallès



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.