Sortim al carrer ja!


  • Comparteix:

assun.reyes

Assun Reyes

Metgessa jubilada, activista en actiu


Publicat: el 4/des/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Marea Blanca Sant Cugat s'afegeix a la mobilització convocada a tota Espanya des de diferents plataformes i amb diferents lemes però amb un únic objectiu: la defensa dels drets i la justícia social. A Catalunya la convocatòria la signa una nova plataforma: + DRETS i + JUSTICIA SOCIAL. Hi donen suport sindicats, associacions, plataformes veïnals i altres col·lectius entre els que es troba Marea Blanca Catalunya, i nosaltres Marea Blanca Sant Cugat. A Barcelona serà a la Plaça Urquinaona el diumenge 12 a les 12 del migdia.

Aquesta gran convocatòria coincideix amb el seguit d'actuacions programades en defensa de l'Atenció Primària (AP). En aquest moment ens centrem en el projecte de Pressupostos presentat al Parlament de Catalunya.

Ens hi manifestem en contra. Reclamem un cop més que es dediqui a l'AP un mínim del 25% del pressupost de Salut, tal com recomana la OMS. Ara per ara es contempla que només s'hi destini un 16%.

També exigim la dignificació de les condicions laborals dels i les treballadores dels Equips d'Atenció Primària (EAP), així com dotar-los dels recursos de personal que corresponen, segons recomanacions de la OMS i tenint com a referents els països de la Unió Europea on el Servei de Salut és de qualitat.

Només així s'aconseguirà l'estabilitat que necessita l'AP per donar una atenció de qualitat a la ciutadania.

Al llarg d'aquests darrers 18 mesos, des de la nostra fundació, hem anat escrivint i convocant entorn a aquesta problemàtica i la més propera, la que es deriva de tenir com a proveïdora de salut a Mútua de Terrassa i l'obscurantisme que caracteritza la seva gestió.

No només això, hem confrontat les diferents formacions polítiques abans de les darreres eleccions al Parlament i hem fet propostes de participació municipal i ciutadana en la gestió dels serveis sanitaris. La resposta ha estat nul·la, o no ha evolucionat favorablement.

Per part de la ciutadania en general, arreu, la resposta també és molt decebedora. No sembla que siguem conscients del que està en joc.

Estem paralitzats, i poc a poc, es van apropiant d'uns drets socials que creiem salvaguardats. El dret a la salut és un dels protagonistes d'aquest deteriorament.

Sortim al carrer! Si no manifestem el nostre parer de forma majoritària i contundent tot seguirà igual.

Estem legitimant la precarietat de les condicions laborals dels i les treballadores sanitàries, la pèrdua de qualitat de l'assistència, les privatitzacions, la iniquitat creixent, les bretxes, les llistes d'espera inassolibles... els morts per diagnòstics tardans. En som còmplices.

Fem una crida a la ciutadania, als treballadores i treballadores de la Salut, a les forces sindicals i socials a afegir-se a les diferents mobilitzacions que hi haurà aquests dies .

Si la força de la gent ens ha permès tirar endavant enmig de la pandèmia, la força de la gent també servirà per assolir uns pressupostos que reflecteixin les nostres necessitats reals i diàries, propiciant una sortida digna a l'actual crisi sanitària, social i econòmica. Ens hi va la salut, ens hi va el demà i també l'avui.

ASSUN REYES és metgessa jubilada, activista en actiu



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.