L'oficina de la policia espanyola
Víctor AlexandreVíctor Alexandre
Publicat: el 21/feb/20
Opinió|
Columnes
Aquests dies, arran d'una moció de Ciudadanos al Ple de l'Ajuntament de Sant Cugat, finalment retirada, s'ha parlat de l'oficina que la policia espanyola té al carrer Vallès des de fa molts anys, 40, pel cap baix, on s'hi expedeixen carnets d'identitat i passaports. Segons Ciudadanos, la instal·lació és 'insalubre, inhabitable, amb humitats i indigne'.
Doncs sí, és cert. És una oficina rònega, encara que li hagin emblanquinat la façana, el viu retrat d'aquella 'oficina siniestra' franquista creada pel dibuixant Pablo San José García a les pàgines de La Codorniz. Els joves d'avui que vulguin saber com eren les dependències del règim de Franco se'n podran fer una idea força aproximada visitant l'oficina que l'Estat espanyol té al carrer Vallès. Jo la inclouria en la guia turística municipal. Val a dir que aquesta, per sort, és una oficina merament burocràtica, sense cap incidència en la vida del municipi, atès que les tasques veritablement policíaques corresponen als Mossos d'Esquadra, que són l'autèntica policia nacional de Catalunya.
No cal dir que les instal·lacions d'un cos de policia, com les de tot establiment obert al públic, constitueixen una imatge de marca. És a dir, defineixen la personalitat i la mentalitat del nom que hi ha a la porta així com el seu funcionament intern. Oi que hi ha un abisme, entre les modernes instal·lacions de la policia nacional catalana i les rònegues de la policia espanyola? Doncs deu ser cosa del seu estat d'ànim, perquè les instal·lacions espanyoles són responsabilitat del govern espanyol, no del català. És l'Estat, per tant, qui s'ha de preocupar de les seves oficines, no els ajuntaments.
Diguem-ho clar i català: la policia espanyola no fa cap falta a Catalunya, atès que l'expedició dels DNI i dels passaports podrien fer-la perfectament els Mossos d'Esquadra, de la mateixa manera que l'Agència Tributària de Catalunya i l'Agència Estatal de l'Administració Tributària tenen un conveni de col·laboració en virtut del qual tota declaració de renda presentada a la primera és traspassada internament a la segona. Sí, ja sabem que la presència de la policia espanyola a Catalunya és utilitzada per l'Estat com un element de reafirmació nacionalista: 'Esto es España, aquí mando yo y este es mi brazo ejecutor'. Però aleshores, si aquest 'brazo' és seu, per què no se'l paga ell? Per què no es grata la butxaca i compra o lloga un local amb els seus diners, com fa tothom, sense ajudes consistorials?
La moció de Ciudadanos pretenia exigir al consistori santcugatenc que en el termini de tres mesos trobés un nou espai per acollir l'oficina de la policia espanyola en la mateixa mesura que l'any 1978 li va cedir les instal·lacions del carrer Vallès. És la praxi del colonitzador, que exigeix al colonitzat que li aporti espais on puguin encabir-s'hi les forces d'ocupació.
Té gràcia que Ciudadanos consideri que les instal·lacions actuals són 'indignes'. Indignes de qui o de què? Si tant els amoïna la 'dignitat' de la policia espanyola, l’1 d’octubre de 2017 hauria estat una bona ocasió perquè Ciudadanos sortís al carrer a defensar la dignitat dels ciutadans catalans que eren apallissats a les portes dels col·legis electorals per voler exercir el seu dret inalienable a votar. Tot el planeta va poder veure la indignitat de la policia espanyola, armada fins les dents, apallissant persones indefenses i innocents, i, alhora, la dignitat del poble català amb la seva pacífica i radicalment democràtica resistència.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista