Trets a 87 metres

Bibiana Navarro


Publicat: el 20/feb/20
Opinió| Columnes

Les Zones de Caça Controlada (ZCC), són àmbits d'aprofitament comú que s'estableixen sobre terrenys de reconegut interès natural i on s'ha de conservar i garantir un aprofitament endreçat dels recursos cinegètics. No calen detalls tècnics però, recau sobre la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, que alhora recau sobre el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i li correspon la declaració d'aquestes zones. També recau la titularitat i la gestió d'aquestes, o dit d'altra forma, fan el calendari de les batudes.

El primer punt que vull destacar, es la temporalitat d'aquestes zones, és a dir, ara per ara s'ha de tornar a declarar o 'renovar' aquesta zonificació cada 10 anys, normalment. Suposem que és renova automàticament. No podem negar-nos a renovar aquestes ZCC com a municipi que mira pel seu medi, de forma ètica i empàtica?

El segon punt a destacar és la renovació que es fa en base a un pla d'aprofitament cinegètic que ells mateixos redacten (el DARPA). Aquests estudis o informes els fan conjuntament amb la Federació Catalana de Caça i una o diferents societats de caçadors sota (temes legals) un
conveni de col·laboració.

Ara per ara hi ha a Catalunya 15 ZCC que sumen 90.000 hectàrees, que aproximadament són 18 vegades el nostre municipi com si fos 100% vedat (coto) de caça, o nou vegades la ciutat de Barcelona tot apte per a la cacera, sense restriccions si em permeteu el símil.

Vet aquí, que aquests informes són emesos per entitats que defensen la caça (i suposadament el Medi) i queda més que demostrat que el factor humà dona peu a accidents a les batudes i 'aprofitament cinegètic'. No seria important que la valoració fos per a entitats imparcials, de caire científic o estadístic i no aquelles que volen fer prevaldre que es mantingui la caça? I ja posats, no caldria que aquests estudis/informes tinguessin un annex que parlés de seguretat o compatibilitat amb l'activitat d'oci que no puc exercir en un espai públic el dies batuda?

Cada cop que es fa una urbanització o creixement de la ciutat (ara ja no tant) a prop d'un medi natural o naturalitzat, es demanen informes ambientals força sofisticats i estudis sobre la viabilitat de l'operació. Es demanen per fer un arranjament d'un camí, un pla urbanístic o qualsevol projecte sobre el territori. A més, després de l'execució del projecte o activitat s'ha de conformar que tot sigui com es declara a l'informe ambiental. Cóm és que una activitat cinegètica no ha de fer un informe ambiental 'a posteriori' de l'activitat? No queda malmès el medi amb els cartutxos i les altres espècies per danys col·laterals, per dir-ho d'una forma suau?

No caldria fer un balanç de la benevolència de la caça versus el resultat? Com sabem que la mort d'exemplars adults, no provoquen un augment de la població? (efecte de 'nínxol buit' o efecte rebot) I plantejat el tema de la seguretat, per què no depèn també del Departament de Salut? Més aviat ho dic, ja que tenim una ZCC a 87 metres de la zona urbana (124 passes, per exemple de l'ajuntament al poliesportiu municipal). Més concretament el front des de la plaça del Rotary Internacional, fins a Can Solà (Av. de les Corts Catalanes, Torrent del Sant Crist) Ja que no volem protegir la natura i no valorem allò que li fem, podríem protegir la població que hi viu, donant per fet que ni podem fer ús del medi, els dies de batuda. La seguretat ciutadana sí depèn del municipi o també direm que és la Generalitat la que gestiona les batudes?

Més informació: RESOLUCIÓN ARP/831/2019; DARP mapa cacera.

BIBIANA NAVARRO és membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS)