FGC i Renfe, visions oposades del món
Víctor AlexandreVíctor Alexandre
Publicat: el 14/jun/19
Opinió|
Columnes
Fan molt de goig les noves informacions que arriben vinculades als Ferrocarrils de la Generalitat, tant pel que fa als seus índexs de puntualitat com als projectes infrastructurals més immediats. Realment és una modèlica empresa nacional catalana, amb un gran prestigi internacional i de la qual podem sentir-nos orgullosos. Res a veure amb l'empresa nacional espanyola, coneguda pel nom de Renfe, que continua treballant amb mentalitat franquista i amb infraestructures tercermundistes que causen un greuge diari immens als usuaris tot posant en perill la seva seguretat.
En l'àmbit que ens afecta a nosaltres, els vallesans, els Ferrocarrils de la Generalitat han superat els 64 milions de passatgers, cosa que estableix un nou rècord, amb un creixement del 17% en els darrers cinc anys, i se situen en un nivell de puntualitat del 99,52%, xifra, aquesta, que també constitueix un nou rècord. Això fa que els FGC figurin entre els trens més puntuals del món. I és que, com a empresa catalanocèntrica que és, el seu referent no és Espanya i, per tant, no cau en el provincianisme cofoi de comparar-se amb els trens espanyols, sinó amb els d'altres països. En aquest sentit, les dades parlen per si soles: els Ferrocarrils de la Generalitat són la segona companyia amb un percentatge de puntualitat més elevat i la segona en creixement de demanda.
Pel que fa als projectes de futur immediat, la introducció de 15 nous trens l'any vinent implicarà un augment notable de la freqüència de pas que culminarà l'any 2021 amb el pas d'un tren cada dos minuts i mig en direcció a Barcelona, i de cinc minuts en direcció a Sabadell i Terrassa. Tot plegat són xifres, rècords i projectes que donen com a fruit una fiabilitat extraordinària, que és just allò que demana l'usuari de tot servei. Mentre per a Renfe els usuaris de Rodalies són un ramat de bens, per als Ferrocarrils de la Generalitat els usuaris són la raó de ser del servei i mereixen ser tractats amb respecte. La puntualitat sempre denota respecte, tant si és una com si són moltes les persones que esperen.
La meva felicitació, doncs, als FGC. Permeteu-me, si us plau, que reprodueixi unes línies de l'obra 'La vida en un tren', que vaig escriure, ara fa dos anys, per commemorar el centenari de l'arribada del tren a Sant Cugat i que són dites pel personatge del Cap d'Estació: 'Quan jo vaig començar, en passaven 15, de trens, al dia, i ara en passen 210. Són trens que han tingut molts noms: Ferrocarril de Sarrià a Barcelona, Ferrocarrils de Catalunya, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya... Però tant me fa. Per a mi només tindran un nom, el nom que els va posar la gent. Per a mi sempre seran: Els Catalans. Els nostres'.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista