La segregació escolar per sexes

Víctor Alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 13/abr/18
Opinió| Columnes

Realment és una plaga, aquest vent d'ultradreta que bufa a Europa, especialment en llocs com ara França, Itàlia, Holanda, Àustria, Grècia, Hongria i l'Estat espanyol. A l'Estat espanyol, amb el Partit Popular al govern i Ciudadanos rivalitzant per veure quin dels dos és més supremacista i més ultranacionalista, la situació adquireix una gravetat que tard o d'hora tindrà efectes nefastos a la Unió Europea si aquesta no intervé.

Ara fa uns dies, el PP de Sant Cugat va presentar una moció al ple municipal per promoure la segregació escolar per sexes. Ells en diuen 'escola diferenciada', ja que el mot real els posa en evidència i necessiten un eufemisme. Fins i tot tenen la barra de dir que la segregació és bona 'contra els estereotips sexuals, contra la violència i contra l'assetjament escolar entre nois i noies'. Quin cinisme! És clar, la millor manera que no hi hagi assetjament és que els nois i les noies no es vegin. Com és que no se'ns havia acudit?

Després de veure que el Tribunal Constitucional espanyol, ancorat en el règim catoliconacional del 1940 en matèria de llibertats, avala la subvenció del segregacionisme, esperem que hi hagi acord entre CUP, Junts per Catalunya i Esquerra per retirar el concert a totes aquelles escoles que practiquen la segregació per sexe. Ni un euro de diner públic ha de servir per finançar principis tan reaccionaris i sexistes. Estem parlant de 40 milions d'euros que podrien ser invertits en educació pública i laica. Per fer-nos una idea del que això significa, només cal mirar les xifres i veure la barbaritat de milions que, des de l'any 2001 fins ara, hem donat a les 16 escoles de l'Opus que hi ha a Catalunya. Exactament 453 milions d'euros. 453 milions per finançar una visió retrògrada de la vida, que separa els éssers humans a les escoles en funció del seu gènere i que, en diversos casos, discrimina les dones professores en considerar-les incapacitades per impartir classes a alumnes masculins. Aquest és el cas del col·legi Viaró de Sant Cugat, que va veure desestimat el seu recurs contra la multa de 50.000 euros per haver vulnerat el principi d'igualtat de tracte d'oportunitats en l'accés al treball i el dret de la dona a la igualtat en la promoció professional.

D'altra banda, si ens centrem en el cas de Sant Cugat, trobem que de les 16 escoles de l'Opus a Catalunya, tant La Farga com Viaró figuren entre les cinc més beneficiades: La Farga amb 49,2 milions d'euros, i Viaró amb 38,9 milions d'euros. Les pretensions del Partit Popular de Sant Cugat, doncs, concorden força amb les de la ministra espanyola d'Igualtat, Dolors Montserrat, que blasma el feminisme considerant-lo una mera 'etiqueta'. En aquest sentit, m'agrada la rèplica que li ha dedicat l'artista visual i activista especialitzada en comunicació i gènere Yolanda Domínguez, en un conferència recent a Sant Cugat: 'Si el feminisme estigués inclòs en els llibres d'història, avui no tindríem una ministra que renega del terme'.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista