L'escola Viaró, l'Opus i les dones


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 9/feb/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Veig que el meu article del 2 de febrer passat, felicitant Inspecció de Treball per la multa de 50.000 euros imposada a l'escola Viaró de Sant Cugat, per discriminació masclista, ha tret de polleguera l'Opus Dei i l'ha fet encolerir-se fins al punt de mobilitzar els seus efectius per atacar-me per mitjà d'insults i desqualificacions personals a la xarxa. No passa res, però. No em molesta. No ofèn pas qui vol.

Al contrari, ha estat molt il·lustratiu observar de quina manera, amb disciplina militar, a toc de xiulet (és així com funcionen les sectes, oi?), s'han llançat a repetir les mateixes consignes contra l'heretge. Entre aquestes veus, per cert, la del senyor Ignacio Garriga, membre del comitè executiu de Vox, formació política d'ultradreta i ultranacionalista espanyola. Cap veu, tanmateix, tot i dir-me mentider, s'ha vist amb cor de rebatre les cinc qüestions que exposava en el text.

Primera: és veritat o mentida que l'escola Viaró ha estat sancionada amb 50.000 euros per Inspecció de Treball, sota l'acusació de discriminació masclista? No ho he dit només jo, ho han dit també un munt de mitjans de comunicació: Cugat.cat, 'Tot Sant Cugat', El Món, 'La Vanguardia', 'Ara', TV3... Segona: és veritat o mentida que aquests 50.000 euros són la suma de dues sancions de 25.000 euros cadascuna per discriminació per raó de sexe en la contracció i en la promoció professional, respectivament? Tercera: és veritat o mentida que va ser el sindicat CGT qui va denunciar el cas, ja que el Viaró vulnera greument la llei 17/2015 d'Igualtat efectiva de Dones i Homes i l'article 5 de la Llei Orgànica 2/2007, que defineix la igualtat de tracte i d'oportunitats en l'accés al lloc de treball? Quarta: és veritat o mentida que es tracta d'una escola concertada i que, per tant, rep diner públic? I cinquena: és veritat o mentida que el Viaró tenia un text a la seva pàgina web que deia això: ‘Els professors de Viaró seran sempre homes excepte en l'etapa d'educació infantil’, i que tot seguit, en fer-se pública la sanció, va ser retirat a corre-cuita?

Davant la impossibilitat de rebatre aquests fets, hi ha hagut també una veu que, mitjançant una carta, ha pretès desviar l'atenció cantant les excel·lències de la segregació dels alumnes per raons de sexe, talment com si es tractés d'un model innovador i progressista, i preguntant-se per què, si hom paga els seus impostos, no pot exigir que les escoles que ha triat per als seus fills puguin ser concertades? Doncs per una raó molt senzilla: perquè el pagament d'impostos no dóna dret a l'incompliment dels drets fonamentals. I un dret fonamental universal és que ningú, absolutament ningú, infant o adult, pot ser segregat per raons de sexe.

Però aquest tema, com dic, ha estat només una excusa per amagar l'autèntica raó de la sanció i del meu article, que és que el Viaró discrimina les dones en negar-los el dret a exercir com a professores pel sol fet de ser dones, cosa d'una gravetat extrema en un centre educatiu, que ha de ser referent d'infants. I és que si la discriminació és inadmissible en qualsevol àmbit professional, encara ho és més en un centre escolar. No es pot admetre que una escola no admeti professores, en considerar que la seva condició de dones seria perniciosa per a l'educació dels alumnes masculins. Hi ha gent que pretén imposar a Sant Cugat, en ple segle XXI, la mentalitat que regia a la Vetusta del segle XIX, recreada per Clarín.

Cal recordar que el 23 de febrer de 2017 Cugat.cat ja va informar que les escoles santcugatenques Viaró i La Farga (aquesta segona també vinculada a l'Opus Dei) van ser denunciades per l'Observatori contra l'Homofòbia per recomanar lectures homofòbiques als alumnes sota el títol 'La moral sexual explicada a los jóvenes' en què es considera l'homosexualitat una 'tendència anormal' i se l'equipara amb persones 'sàdiques, cleptòmanes o piròmanes'. Doncs bé, aquests dies, ves per on, l'escola La Farga ha fet saber que, atesa la multa al col·legi Viaró per discriminació en la contractació i en la promoció laboral, està començant a contractar dones a primària i secundària que se sumaran a les d'educació infantil. Les presses sobtades de La Farga tenen molt a veure amb aquella vella dita popular: quan vegis la barba de ton veí pelar, posa la teva a remullar.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.