La plaça de l'1 d'octubre
Víctor AlexandreVíctor Alexandre
Publicat: el 24/nov/17
Opinió|
Columnes
No sé si progressarà o no la petició que un ciutadà va formular en un ple de l'Ajuntament de Sant Cugat, a fi que la plaça del Rei sigui rebatejada com a 'plaça de l'1 d'octubre', seguint la iniciativa que mostren les plaques col·locades pel Comitè de Defensa de la República (CDR). En tot cas, jo m'hi adhereixo entusiàsticament, ja que aquest nou nom, a més d'expressar el rebuig a la violència que les forces armades espanyoles van desplegar aquell dia contra el poble català, també fixa oficialment la data en la memòria col·lectiva dels santcugatencs. De fet, proposo que aquesta iniciativa s'estengui a d'altres municipis.
Hi ha, tanmateix, més elements que haurien d’empènyer el govern municipal a factibilitzar la proposta esmentada. D'una banda, el rebuig sistemàtic que, des del primer dia, ha generat sempre el nom d'aquesta plaça. Els Borbons no són grats a la major part de la ciutadania per tot el mal que han causat a Catalunya al llarg de la història, i cap país del món, amb un mínim de dignitat, no dedica carrers als seus botxins. S'hi afegeixen, a més, els tradicionals discursos de la corona espanyola contraris a les llibertats nacionals de Catalunya. Especialment el discurs del 3 d'octubre passat, en què Felip VI, amb la seva omissió dels fets del dia 1, va donar cobertura a la barbàrie dels cossos policials espanyols contra els catalans que feien cua per votar i defensaven pacíficament les urnes del feixisme uniformat que volia segrestar-les a cops de porra, disparant pilotes de goma i buidant ulls.
Hi ha també una altra raó per esborrar del nomenclàtor viari de Sant Cugat el nom de la plaça del Rei, i és que d'acord amb els resultats del Referèndum d'Autodeterminació celebrat l'1 d'octubre de 2017, amb un 90,18% de vots favorables al SÍ, i només un 7,83% favorables al NO, Catalunya va decidir constituir-se en República. Les repúbliques, com sabem, són l'antítesi de les monarquies. No es permet que cap individu, utilitzi valors de sang i de llit per erigir-se en sobirà de pobles que, al seu torn, no sols tindran prohibit criticar-lo sinó que es veuran obligats a mantenir-lo a ell i a tota la seva família. El poble català no té rei ni en vol cap, la qual cosa fa del tot incongruent l'existència d'una plaça santcugatenca que honori aital institució. Suggereixo, això no obstant, que si les plaques estan tan fortament clavades a la paret que no es poden treure, el consistori n'ampliï el text de manera que, a partir d'ara, la 'plaça del Rei' passi a dir-se 'plaça del Rei de la Selva'.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista