Esquerra i el sentit comú contra SCC

Víctor Alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 27/gen/17
Opinió| Columnes

Em sembla un acte de coherència democràtica la moció que la secció local d'Esquerra va presentar el 23 de gener passat, al ple de l'Ajuntament de Sant Cugat, acusant la plataforma ultranacionalista espanyola Societat Civil Catalana (SCC) de ser hereva ideològica del règim del 1939. A Internet hi ha força testimoni gràfic en forma de notícies, fotografies o vídeos publicats per nombrosos mitjans de comunicació, entre els quals Vilaweb, El Món, Directa, Nació Digital o TV3, que mostren la presència d'individus afins a aquella ideologia en determinades concentracions de SCC.

D'altra banda, qui vulgui documentar-se en profunditat sobre què és realment SCC, té al seu abast la lectura del llibre 'Desmuntant Societat Civil Catalana', de Jordi Borràs, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. En les seves pàgines hi trobarà no només informació sobre SCC, sinó una documentada descripció dels vincles directes d'alguns dels seus membres o adeptes amb partits o col·lectius ultres, com ara Somatemps, Falange Española, Plataforma per Catalunya, Brigadas Blanquiazules, Casal Tramuntana o enaltidors de la División Azul i de la Legió Còndor hitleriana. Tot el llibre és un magnífic treball de periodisme d'investigació.

La moció d'Esquerra, doncs, era la resposta a la moció presentada pel Partit Popular i Ciudadanos, en què se solidaritzaven amb Societat Civil Catalana pel rebuig amb què aquesta última va ser rebuda pels estudiants el 12 de desembre passat a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ja en el curs anterior, els estudiants havien reaccionat de la mateixa manera arran de la presència d'un grup neonazi. Sabem que les universitats, per definició, són institucions dedicades a l'estudi de diferents branques del saber i, per tant, al·lèrgiques al totalitarisme en totes les seves manifestacions. I prohibir que la gent voti, criminalitzar les urnes, criminalitzar els polítics que les posen i criminalitzar la presidenta d'un Parlament per permetre que els parlamentaris parlamentin és totalitarisme. Magnífica, per tant, la resposta de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, en el decurs del ple, després que membres de SCC increpessin els regidors d'Esquerra i de la CUP: 'Si vostès no són capaços d'escoltar en silenci i amb educació, entenc que aquest debat està exhaurit i no el mantindrem. [...] Vostès han vingut a provocar i nosaltres no entrarem en aquest joc.'

Esquerra, que defineix Societat Civil Catalana com a 'feixista', 'xenòfoba' i 'neonazi', considera, mitjançant el regidor d'ERC-MES Èric Gómez, que la seva moció al ple de l'Ajuntament és l'expressió del rebuig que cal mostrar per 'la presència de grups d'ultradreta, totalitaris i neonazis a la Universitat Autònoma'. Recordem, en aquest sentit, que estem parlant d'una plataforma que ha arribat al paroxisme de demandar SOS Racisme, Comissió de la Dignitat, Fundació Congrés de Cultura Catalana o Amical de Mathausen, així com diversos eurodiputats catalans i estrangers per haver expressat la seva preocupació 'per les proves que vinculen SCC amb organitzacions d'extrema dreta' i pels fets que 'relacionen SCC, Javier Barraycoa [membre fundador] i Josep Ramon Bosch [impulsor i expresident] amb el franquisme i el nazisme'.

Això sense oblidar, naturalment, el llibre 'Nos duele Cataluña', apadrinat per SCC i publicat per Galland Books. El nom d'aquesta editorial homenatja el comandant d'aviació nazi de la Luftwaffe, Adolf Galland, que va participar en unes tres-centes missions de la Legió Còndor i va ser condecorat per Adolf Hitler amb la Creu Espanyola d'Or i Diamants.

Veiem, doncs, que la denúncia de SCC a la Fiscalia contra Esquerra, acusant-la de fomentar l'odi, resulta tan cínica i esperpèntica com ho seria que Donald Trump acusés de masclistes, d'homòfobs o de xenòfobs les dones, els homosexuals o els immigrants que l'han retratat.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat