Cal salvar el 'Diari de Sant Cugat'
Victor Alexandre
Publicat: el 4/des/15
Opinió|
Columnes
Considero una molt mala notícia l'anunci de desaparició del 'Diari de Sant Cugat'. Em sap molt de greu pensar que si no es produeix un petit miracle, aquest mitjà, que en realitat és un setmanari, publicarà el seu darrer número el 8 de gener. És a dir, que li queda només un mes de vida. I això després d'un quart de segle d'existència, una existència atzarosa, amb etapes diverses -recordem que inicialment es deia 'Els Quatre Cantons'- i amb moments econòmicament difícils que per sort es van poder superar. Ara, però, sembla que va de debò.
No sé si aquesta columna pot servir d’alguna cosa, però voldria demanar a les nostres autoritats i als editors del Diari que miressin de trobar una fórmula imaginativa que en permetés la supervivència. És ben cert que la societat ha experimentat canvis que estan afectant la premsa escrita. En dóna fe la forta davallada de vendes que han patit els quioscs. Però seria terrible que, en virtut d'això, la premsa escrita hagués de desaparèixer. La informació, com la literatura, no pot ser només virtual, no podem renunciar als valors que comporta l’hàbit de llegir sentint a les mans allò que ens nodreix. No estic pas menystenint l’avenç meravellós del món virtual. I ara! La immediatesa informativa que comporten els mitjans digitals, per exemple, és un valor immens del món virtual, ja que ha volatilitzat totes les distàncies del planeta. Només cal mirar aquest mateix mitjà, Cugat.cat, per veure com n’és, de necessària la seva existència a Sant Cugat. El que intento dir, per tant, és que la premsa de paper i la premsa digital no són incompatibles i que hem de procurar que la segona no suposi la mort de la primera.
Diguem-ho clar: no ens podem permetre que el 'Diari de Sant Cugat' desaparegui. Ja sé que els seus continguts s’integraran al 'Tot Sant Cugat'. Però no és pas el mateix. El Diari és un dels elements distintius de Sant Cugat, un element diferencial de prestigi d’aquest municipi -només cal donar un cop d’ull a les poblacions veïnes per adonar-se’n-, i una mostra del tot reeixida d’eficiència i professionalitat periodística. Sense anar més lluny, els brillants i documentadíssims reportatges de vuit o deu pàgines dedicats a la recollida d’aliments, a les biblioteques locals, a la història del Monestir, als gossos abandonats, a la cuina internacional, a les feines de nit, a la hipotètica independència de Valldoreix o als santcugatencs escampats arreu del món, em semblen d’un nivell periodístic molt elevat. Vull dir que el nostre municipi pot sentir-se orgullós de tenir un mitjà en paper com el' Diari de Sant Cugat' i hauria de fer el possible per trobar la fórmula que n’eviti la desaparició. De la mateixa manera que la cultura és una estructura vital d’Estat, un mitjà com el 'Diari de Sant Cugat' és una estructura periodística irrenunciable del nostre municipi. Si us plau, no la perdem.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat