Ciudadanos i PP, l’aval d’avui a un règim d’ahir

Victor Alexandre


Publicat: el 30/oct/15
Opinió| Columnes

Per bé que no hi ha hagut sorpreses i que PP i Ciudadanos, com a partits ultranacionalistes espanyols que són, van votar-hi en contra, el debat que es va produir al ple de l'Ajuntament de Sant Cugat, arran de la moció en favor de l'anul·lació del procés al president Companys, va ser constatador. Constatador en el sentit de veure -per si hi havia algú de bona fe que no ho sabés-, que Franco va morir el 1975, però no pas el franquisme. El franquisme és ben viu, encara que s'hagi vist obligat a desar la 'camisa azul' a l'armari, i treure'n una d'Armani.

Alemanya i França han demanat perdó per haver detingut i propiciat l'afusellament del president de Catalunya. Espanya, en canvi, s'hi nega. Això ja ho diu tot. Alemanya fins i tot va indemnitzar Carme Ballester, la seva vídua. Espanya continua considerant-ne legals el judici sumaríssim i l'assassinat. A Alemanya és delicte l'apologia del nazisme, a Espanya no és delicte l'apologia del franquisme. A Alemanya és impensable una Associació Adolf Hitler, a Espanya hi ha una Fundació Francisco Franco. Aquesta fundació, que està subvencionada per l'Estat, ven loteria de Nadal acabada en 36 i 39 'en honor a la Cruzada de Liberación'.

Aldo Ciprián, de Ciudadanos, justifica el vot en contra perquè li sembla 'un debat estèril' i 'una pèrdua de temps'. Restablir la dignitat d'un president assassinat pel feixisme li sembla 'estèril' i 'una pèrdua de temps'. Aquesta és la gent 'regeneradora' que diu que vol governar Espanya. I Álvaro Benejam, del PP, addueix que a l'altra banda també es van cometre crims. Talment com si una cosa justifiqués l'altra. Recordem que Companys, malgrat que va salvar la vida a un munt de franquistes, va ser afusellat perquè era el president de Catalunya i perquè, amb la seva mort, es volia afusellar simbòlicament la nació catalana. El més greu, però, és que ens ho diu el partit que va ser fundat per l'home que era la mà dreta del criminal dictador que va ordenar aquell afusellament, i el partit, també, que a hores d'ara continua negant-se a condemnar el franquisme. Amb tot, ja hem dit que no és sorprenent. Ciudadanos i PP són l'aval d'avui a un règim d'ahir. Si és que dir 'ahir' no és anar-se'n massa enrere. Quin plaer, tanmateix, recordar el resultat de les darreres eleccions municipals a Sant Cugat i veure que de vint-i-cinc regidors possibles, Ciudadanos i PP només en tenen quatre. Un plaer, sí senyor.


VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat