Contrafort, un reforç emocional de la dona maltractada

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista / Foto: Wikipedia.org

Victor Alexandre


Publicat: el 23/gen/15
Opinió| Columnes

La nostra societat genera cada dia una allau tan gran de conflictes, de denúncies, de polèmiques i d'enfrontaments, que les notícies positives gairebé passen desapercebudes. Es diria que aquestes notícies són tan conscients del poc interès que desperten per si mateixes, que passen de punteres, com si temessin distreure'ns de les coses 'realment importants'. I és que sempre desperta més morbo un conflicte que un acord. Per això vull lloar el fet que el projecte Contrafort hagi estat premiat en el Concurs d'Emprenedoria i Economia Social de l'Ajuntament de Sant Cugat.

Contrafort és una iniciativa que, sota l’impuls de les psicòlogues Elisenda Vila i Marisa Vázquez, pretén donar suport emocional a les dones que pateixen violència de gènere i que tirarà endavant no només gràcies als dos mil euros del premi, sinó als divuit mil euros addicionals que rebran si obtenen resultats positius amb l’assessorament d’una comissió de seguiment que l’Ajuntament de Sant Cugat posa a la seva disposició. Ja he dit en altres ocasions que Sant Cugat és una de les ciutats de Catalunya que més ha aprofundit en el tema de la violència de gènere i en el suport a les víctimes des de diferents àmbits. Com sabem, el balanç de l’any 2014 ha estat al nostre país de catorze dones mortes per aquesta causa. És a dir, que la situació no sols no millora, sinó que està estancada.

En aquest sentit, doncs, serà molt bo que el projecte Contrafort es plantegi fer un treball de prevenció de base en escoles i instituts, ja que la major part dels comportaments violents de l’edat adulta es forgen en la infantesa i en l’adolescència, especialment en l’àmbit familiar. Contrafort pot fer una gran tasca ajudant a obrir els ulls a moltes dones que no són conscients que viuen immerses en una situació de violència masclista per la senzilla raó que alguns comportaments de dominació estan tan arrelats que gairebé semblen normals en les relacions home-dona. I un dels principals inconvenients és que el maltractador és un gran actor. Vull dir que tota la violència física o psicològica que utilitza a casa es transforma en correcció i amabilitat de portes en fora, cosa que fa creure a tothom que la víctima exagera cada cop que expressa la seva angoixa. Aquesta, per tant, és la raó per la qual cal valorar molt positivament el projecte Contrafort, ja que, com el seu nom indica, constitueix un reforç psicològic i ajuda les dones a identificar el substrat violent de situacions aparentment normals i a prendre consciència de si mateixes com a víctimes.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat