La decisió de Cinesa
Victor Alexandre
Publicat: el 7/nov/14
Opinió|
Columnes
Confesso que la decisió de Cinesa, de convertir les seves quatre sales de Sant Cugat en un cinema íntegrament en versió original, m'ha sorprès força. Crec no equivocar-me si dic que no havia passat mai que unes sales cinematogràfiques comercials no barcelonines abandonessin la projecció de pel·lícules en versió doblada i es passessin a la versió original subtitulada. És una notícia esplèndida i una victòria del col·lectiu 'Volem un Verdi a Sant Cugat', que, des de fa un parell d'anys, a través del Facebook, reivindica aquesta millora de l'oferta cinematogràfica a la ciutat.
Certament és una anomalia que, llevat de Barcelona i Girona, sigui pràcticament impossible gaudir de cinemes en versió original a Catalunya i que s'obligui la gent a desplaçar-se a aquestes ciutats per poder veure les pel·lícules tal com han estat concebudes. No dic pas que s'hagi d'eradicar el doblatge de cop, però és injust obligar tothom a passar per l'adreçador d'un sistema instaurat pel franquisme en ple segle XXI. En aquest sentit, he manifestat sovint que mentre hi hagi cinema doblat a l'espanyol hi ha d'haver el nombre equivalent de còpies doblades al català, cosa a la qual els interessos ideològics -disfressats d'econòmics- de distribuïdors i exhibidors s'hi han oposat sempre. Ara, per tant, vindrà una altra batalla, que serà la de la llengua del subtitulat. Caldrà pressionar aquests empresaris perquè respectin la llengua pròpia de Catalunya i deixin de fer servir excuses de mal pagador per justificar el seu immobilisme. El subtitulat, per altra banda, és infinitament més barat que el doblatge.
Una altra cosa que voldríem saber és si la projecció de pel·lícules en versió original, per part de Cinesa, implicarà un augment del nivell de qualitat de la cinematografia que veurem o si allò que ens arribarà seran simplement els mateixos títols nord-americans -insignificants en la seva major part- que ens arriben habitualment. Posaria la mà al foc que la cosa anirà així per la senzilla raó que Cinesa és propietat de Warner, Paramount i Universal i no em passa pel cap que aquestes firmes renunciïn a estrenar els seus productes de consum per projectar-hi produccions alienes culturalment més elevades. La notícia del canvi a versió original, per tant, és bona i cal felicitar Cinesa, però els dies bons de la seva programació a Sant Cugat continuaran essent les sessions de cinema clàssic dels dilluns i de cinema d'autor dels dijous. En versió original, naturalment.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat