La coïssor de Ciudadanos
Victor Alexandre
Publicat: el 10/oct/14
Opinió|
Columnes
Sembla que Ciudadanos ha encaixat molt malament que el 30 de setembre passat, a les set de la tarda, hi hagués moltíssima més gent a la plaça de la Vila de Sant Cugat, protestant contra la decisió del Tribunal Constitucional, de suspendre la llei catalana de consultes, que no pas a la convocatòria nacionalista espanyola que va tenir lloc durant la Diada a l'amfiteatre de Tarragona. Mentre a Sant Cugat, malgrat la pluja i en un acte merament local, s'hi van aplegar dues mil persones, a l'acte tarragoní, que pretenia reunir gent de tot Catalunya, només s'hi van aplegar unes sis-centes. De fet, alguns músics que han actuat en aquell recinte diuen que la capacitat màxima és de vuit-centes persones. Però ni a vuit-centes no va arribar la xifra aquell dia. Només cal mirar-ne les imatges per veure el panorama desolador que oferia bona part de la graderia.
Hi ha evidències que couen, i, per apaivagar-les, Ciudadanos blasma l'alcaldessa de Sant Cugat, en particular, i l'Ajuntament, en general, per haver acollit un acte en favor de la Consulta. Diu Ciudadanos que per a les manifestacions 'cal avisar els Mossos d'Esquadra amb deu dies d'avançament' i que la gent 'va envair el consistori de manera incontrolada' tot posant en perill la seva vida. Visca la mentida! És per petar-se de riure, francament. En puc donar fe, perquè jo no només hi era, sinó que vaig ser una de les persones que van parlar a peu de micròfon.
D'entrada, allò no va ser cap manifestació. Va ser una concentració ciutadana decidida en poques d'hores per denunciar un tribunal mancat de tota legitimitat democràtica i al servei del Partit Popular i del Partit Socialista. En cap moment no hi va haver perill de res. De res de res. La Guàrdia Urbana, que sí que hi era, ho va veure. L'acte, naturalment, estava previst fer-lo al carrer, no pas al vestíbul de l'Ajuntament, però la pluja va obligar a protegir els micròfons i els altaveus. En aquest sentit, va ser admirable que la plaça de la Vila, malgrat l'aigua que queia i la dificultat per escoltar els parlaments de l'interior, s'omplís de gom a gom. Va ser una demostració que la pluja no farà que ens quedem a casa, ja que com diu Maria Rosa Caballé, presidenta local d'Òmnium Cultural, 'fa tres-cents anys que aguantem xàfecs. Abans eren de bombes, què ens ha d'importar els que puguin caure ara?'
Sobta, tanmateix, que Ciudadanos acusi l'alcaldessa de prendre part activa en l'acte i de fer ús del càrrec per 'afavorir els seus interessos personals'. L'alcaldessa hi va prendre part activa perquè és una persona que vol la llibertat del seu país i té dret a expressar-ho lliurement. Una altra cosa és que això cogui a Ciudadanos. En tot cas, els agradi o no, d'actes com aquest, en farem molts més a Catalunya, per tal que el món vegi que en el si de la Unió Europea hi ha un Estat, l'Estat espanyol, que conculca les llibertats democràtiques. És a dir, que les formacions neofalangistes, com Ciudadanos, s'hi hauran de posar fulles. Amb tot, hi ha una vella dita catalana que els pot ajudar: 'Pica? Doncs posa-hi música'.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat