La mediació, una nova forma de resoldre els conflictes a l'Institut
Núria BlascoNúria Blasco
Publicat: el 8/nov/23
Els experts |
A la nostra societat, a la vida, en les relacions socials, en les diferents formes de relacionar-nos: en l'escola, amb els companys, entre professorat, amb els pares i mares, amb el teu cap, entre amics, en totes les formes possibles de relacionar-nos poden sortir conflictes, perquè el conflicte és inherent a la vida i a les relacions personals en qualsevol àmbit.
Per resoldre aquests conflictes hi ha una eina diferent i eficaç: LA MEDIACIÓ. Va arribar a Espanya als anys 80, utilitzant-se en l'àmbit privat en els conflictes familiars arran de la Llei 30/1981, coneguda com la llei del divorci. Més tard es va plantejar en la via intrajudicial, i es va fer extensiva a altres àmbits com el dret penal juvenil a principis dels anys 90 i a l'àmbit escolar al 1993.
A Catalunya la Mediació escolar està regulada al Reial Decret 279/2006 de 4 de Juliol, "Drets i Deures de l'alumnat i reguladora de convivència en els centres educatius no universitaris de Catalunya", en concret el títol 3, article 23, defineix: "La mediació escolar és un mètode de resolució de conflictes mitjançant la intervenció d'una tercera persona, amb formació específica i imparcial, amb l'objecte d'ajudar les parts a obtenir per elles mateixes un acord satisfactori".
A la nostra societat no hi ha gaire cultura d'utilitzar la mediació per resoldre les diferències, fins fa poc sempre s'utilitzava la via judicial o com a molt l'arbitratge per resoldre els conflictes.
La mediació és la forma més eficaç de resoldre els problemes, perquè a la via judicial és un jutge qui imposa la solució a través d'una sentència d'obligat compliment, i normalment cap de les dues parts està conforme amb el resultat, perquè moltes vegades hi ha un guanyador i un perdedor. Amb l'arbitratge, malgrat que és un àrbitre i són les parts qui se sotmeten a aquesta via voluntàriament, serà l'àrbitre qui dictarà un laude que també és obligatori per les parts.
Llavors tant la via judicial com l'arbitratge per resoldre conflictes, les resolucions ja sigui laude o sentència son d'obligat compliment per les parts i, per tant continuen estan els rols de guanyador/perdedor.
En canvi amb la mediació són les parts que busquen la solució i el compromís per resoldre els conflictes que poden sortir en les relacions personals en el dia a dia, en aquest cas en l'entorn de l'institut.
La mediació es diferencia d'altres eines per resoldre els conflictes perquè:
L'èxit de la mediació radica en que són les persones implicades en la situació a resoldre les que busquen solució al conflicte, es comprometen, i aquest compromís és fonamental per tal que compleixin els acords que arriben, és la garantia de l'èxit: el compromís per part de l'alumnat i/o professorat implicat.
La mediació es diferencia d'altres formes de resoldre conflictes, via judicial o arbitratge en que evita anar la via judicial malgrat que si la mediació no té èxit sempre com a últim recurs es pot recorre a elles, judicial o arbitratge.
Informació complementària de l'article de Núria Blasco / Foto: Institut FP
Altre aspecte important de la mediació és que pot ser total o parcial, és a dir, a vegades els conflictes tenen més d'un punt a resoldre, i depèn de com es desenvolupi el procés de mediació les parts arriben a una part de la solució, parcial, o de tots els punts a resoldre, total.A l'Institut FP Sant Cugat estem treballant per implementar el servei de mediació per alumnat i professorat, en els possibles conflictes que puguin sorgir: entre alumnat, entre alumnat- professorat, entre professorat, entre d'altres.
A partir del mes de gener de 2024 a l'Institut FP Sant Cugat es prestarà el Servei de Mediació per tot l'alumnat i professorat del centre. Les mediacions pel professorat la faran professors mediadors.
La novetat i el més important és que seran els propis alumnes del Cicle d'Atenció a les Persones en Situació de Dependència (APSD) del centre qui faran de mediadors en els conflictes que es generin entre l'alumnat, per tant s'estan format per tal de poder donar aquest servei a la resta dels seus companys. I des de la comunitat educativa fomentar el diàleg i el respecte com a valors i eines fonamentals per la convivència i la pau.
NÚRIA BLASCO YUSTE és professora a l'Institut FP Sant Cugat