No és Déu qui mana segregar per sexe a les escoles, són els Tribunals

Carola Alegre


Publicat: el 3/mai/23
Els experts |

El 2021 les defensores de la pública vam celebrar que el Departament d'Educació va retirar el concert als cicles de secundària a les escoles que segreguen per sexe. A Sant Cugat l'escola Viaró es va negar a obrir les seves portes a les nenes, però finalment aquesta decisió no els va fer perdre el concert, ja que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya així ho va decidir.

La setmana passada la Generalitat va anunciar que la mateixa mesura s'estendrà per fi a primària tan bon punt la sentència del Tribunal Constitucional que rebutja el recurs de Vox contra l'anomenada Llei Celaá es notifiqui. Això vol dir que s'acabaran els concerts a TOTES les escoles que segreguen per sexe, a més, acabarem amb les classes de religió com a assignatura curricular i amb l'obligatorietat d'impartir el 25% de classes en llengua castellana.

Totes aquestes intencions són molt boniques i esperem que no les tornin a tombar. Però la lluita vers una educació pública universal i gratuïta continua i ens queda molt camí a recórrer.

Les escoles concertades segueixen sent una font de segregació dins la societat, ja que amb diners públics, estem finançant una educació exclusiva per a les famílies benestants. Sant Cugat n'és un exemple clar, tenim 12 escoles púbiques d'infantil i primària i 6 de concertades, aquest curs tenim només 57% de places públiques i 43% de concertades, la celebrada i necessària baixada de ràtios a les aules públiques d'infantil i primària ha suposat la pèrdua d'un gran nombre de places públiques.

Uns diners que haurien d'invertir-se en millorar el servei públic, s'estan utilitzant per millorar els privilegis d'uns quants. Des de la Coordinadora d'Afes dels centres públics diem prou a la concertada.

CAROLA ALEGRE AUBETS és Secretària Coordinadora d'Afes de Sant Cugat