La preinscripció escolar i la intel·ligència artificial
Jordi GonzálezJordi González
Publicat: el 21/mar/23
Els experts |
El curs vinent l'Ajuntament de Sant Cugat podria fer un pas endavant en la seva aposta per una smart city. Podria estalviar als seus ciutadans molts maldecaps si confiés a la Intel·ligència Artificial la preinscripció d'alumnes d'infantil, primària i secundària a les escoles i instituts de Sant Cugat. El funcionament és prou senzill: cada escola defineix les seves característiques (L'anglès és una prioritat? Posem deures? Fem piscina? Utilitzem llibres o preferim fer 'projectes'?) i l'IA, mitjançant algorismes, adjudica a cada família el centre educatiu que més li convé. D'aquesta manera ens estalviaríem els patiments de tots els pares que aquestes darreres setmanes han hagut d'escollir escola pels seus fills. Moltes portes obertes, moltes preguntes, moltes expectatives, moltes inseguretats, molts dubtes i molts neguits.
No ens hauria d'estranyar que la IA, més aviat del que ens pensem, prengués decisions estratègiques com aquesta enlloc nostre. De fet, en això ja ens passa quan escollim l'hotel on passem les vacances fent una cosa similar al Booking o al Trivago. Marquem una zona, un preu màxim, que tingui piscina, que inclogui l'esmorzar i que estigui valorat pels seus clients amb un 8 o més. I el que ens aconsella el cercador en els primers llocs és el que acabem decidim. Ara que ho penso, aquests filtres podrien ser tant d'un hotel com d'un centre educatiu... Podem arribar a confiar que la IA conegui millor que nosaltres mateixos què li convé als nostres fills en matèria educativa. Així ens estalviaríem malentesos entre la parella, evitaríem projectar cap als nens les nostres pròpies frustracions (típic cas dels pares que sempre van voler parlar anglès fluidament i ara és la màxima prioritat ja a la llar d'infants ) o esquivaríem problemes de consciència si amb el temps veiem que ens hem equivocat amb l'elecció.
Deixant el curs que ve el procés de preinscripció escolar en mans de la IA viuríem tots més feliços i segur que no ens afectaria aquella maledicció (sic) xinesa que diu "tan de bo es faci realitat el que desitges". Molts ànims a totes les famílies que han quedat assignades a una segona, tercera o quarta opció. No li doneu més voltes, per sort vivim a una ciutat on tenim gairebé tantes escoles com fleques. I això us ho dic perquè no sempre on hi ha més gent fent cua és on trobareu el millor pa.
JORDI GONZÁLEZ és Cap d'Estudis de l'escola Ciutat d'Alba