Cant coral per als infants i joves?

Raimon Romaní

Raimon Romaní


Publicat: el 9/feb/22
Els experts |

Tothom sap cantar. Podem dir que si no es té un problema físic de tipus otorrinolaringològic el cantar és una capacitat universal. La immediatesa natural del cantar permet aconseguir resultats artístics molt interessants des d'edats molt primerenques.

I si ho pensem col·lectivament, la pràctica coral és segurament el mitjà més eficaç per fer música col·lectiva amb infants, des de ben petits. Una coral infantil pot arribar a expressions artístiques molt altes. Certament l'ús de la veu té els seus aspectes tècnics, però també porta en el seu si una important dimensió intuïtiva, fet que permet practicar art musical a infants i joves amb poca formació, o molt bàsica.

A més, el cantar en grup ofereix una sèrie de complements educatius de primer ordre: aprofundir en la pròpia sensibilitat artística, descobrir estils musicals, acostumar-se a presentar-se a un públic, practicar la sociabilitat, adquirir un sentit de responsabilitat dins del grup, treballar per a un objectiu comú, desenvolupar la memòria, conèixer llengües, etc.

D'altra banda, el cant coral permet fer música col·lectiva a aquells infants i joves que no dominen una tècnica instrumental, o que ja no s'hi dediquin intensament.

Que els joves i infants no van a les corals? Si la música no té edat, el cant coral no té edat. Si als infants i joves se'ls ofereixen projectes ben plantejats, els infants i joves hi són. Existeixen exemples d'èxit en aquest sentit - no cal mencionar-los aquí - ; si bé és cert que potser no són tan abundosos com caldria. És clar que perquè això sigui possible hi ha d'haver professionals (professors-directors) amb formació específica i vocació per fer-ho; i ens consta que n'hi ha.

RAIMON ROMANÍ CORNET és professor de cant coral de l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels i Conservatori de Sant Cugat