El rovell de l'ou

"La famosíssima Llei Celaá limita, menysprea i assetja les famílies, els alumnes i els professors"

Josep Manuel Prats


Publicat: el 9/jul/21
Els experts |

Sortosament, o malauradament, ja ens hem acostumat als protocols Covid a les escoles. Bravo per als mestres i alumnes a l'escola, bravo per a les famílies. Ja els hem integrat a tot el procés educatiu amb el cansament general que comporta, però cal mirar endavant i anar al rovell de l'ou de l'educació.

Si totes les declaracions de drets humans, constitucions i lleis accepten que els pares som els primers i principals educadors, ens ho hem de creure tots, començant per les famílies. Un cop ens ho creiem de debò, les administracions ho entendran -la majoria encara no ho han entès-, potser perquè tampoc ho volen entendre. O potser si ho entenen, i per això ens ho volen manllevar.

Comptar amb les famílies significa entendre que cada família ha de poder prendre lliurement la decisió en la tria de l'escola que l'ajudarà a educar al seu fill, pels criteris que vulgui: proximitat o no, pública o d'iniciativa social, religiosa o laica, mixta o diferenciada. A la nostra ciutat tenim una oferta plural, diversa i de molta qualitat arreu.

Comptar amb les famílies significa garantir la gratuïtat i la pluralitat de l'oferta educativa. Gratuïtat real per a tot el Servei d'Educació de Catalunya. Pluralitat és l'existència i la provisió d'escoles de titularitat pública i també de diferents a les promogudes per l'administració, amb projectes, caràcters propis i organitzacions escolars diferents. Dit de passada, tot això s'ho ha carregat la LOMLOE, la famosíssima Llei Celaá, que limita, menysprea i assetja les famílies, els alumnes i els professors; malgrat el que digui la propaganda oficial.

Comptar amb les famílies vol dir incorporar-les veritablement al procés educatiu dels fills a través de l'orientació a l'alumne, la tutoria personal i familiar. No es pot deixar només a la bona voluntat d'alguns o molts mestres que fan de la seva feina una excel·lent tasca, sinó que cal fer-ho sistèmic i sistemàtic. Mireu això: Només cal aplicar-ho.

Comptar amb les famílies significa posar al seu abast la millor informació perquè puguin prendre les millors decisions per als seus fills, per orientar-los i educar-los.

Comptar amb les famílies significa fer una tasca de formació adreçada a les famílies, en particular a les més vulnerables socioculturalment. Sobre educació, sobre el sistema educatiu, en prevenció de pràctiques i consums nocives o de risc per als infants i adolescents, així podem diferir o evitar les bones xerrades dels Mossos, que prou feina tenen.

JOSEP MANUEL PRATS és president de FAPEL