Dos anys d'impuls de l'FP a Sant Cugat

"L'alumnat és el protagonista principal de la nostra activitat, i des del primer dia li demanem respecte"


  • Comparteix:

miquel.urrutia

Miquel Urrutia


Publicat: el 25/jun/21
Els experts |
PDF

Som a punt d'acabar el segon curs de l'Institut FP de Sant Cugat com a tal. Un institut nou, exclusivament de Formació professional, tot i ocupar un edifici antic que aquest any celebrarà el 40è aniversari de la seva construcció i que, malgrat no tothom ho pot recordar, va començar amb el nom que té ara.

L'inici d'aquesta nova etapa ha motivat a tot l'equip humà del centre per participar en la construcció d'un projecte que tots sentim molt nostre i ha estat una gran oportunitat per a formular nous objectius i dur a terme estratègies pensant exclusivament en la Formació Professional, tot aplicant la metodologia de la Qualitat i Millora Contínua.

Totes les activitats del centre es planifiquen pensant en alumnat de postobligatòria que tria uns estudis per adquirir competències professionals i inserir-se al món laboral o per iniciar un itinerari acadèmic passant per diferents etapes amb una clara projecció cap al món del treball.

Encara i així, tenim força diversitat d'alumnat i ens adeqüem a les situacions de cada nivell. Des de l'alumnat que tot just comença el primer curs de grau mitjà després d'acabar l'ESO o l'alumnat de l'Itinerari Formatiu Específic, pels quals una acció tutorial propera i el contacte i la col·laboració amb les famílies són encara molt necessaris, fins a l'alumnat de grau superior, ja major d'edat i adult. També per atendre aquestes necessitats diverses vam crear el Servei d'Orientació, que ja es va explicar en un altre article a Cugat Mèdia, que fins ara no s'havia tingut als cicles formatius.

L'alumnat és el protagonista principal de la nostra activitat, i des del primer dia li demanem respecte. Respecte cap al professorat, cap als companys, cap a les instal·lacions, cap a la normativa de convivència del centre i cap a ells mateixos, és a dir, que coneguin i treguin profit de totes les seves capacitats i aptituds i s'esforcin per tirar endavant de manera digna i responsable els seus estudis, per tal que se'n puguin sentir satisfets. Aquest fonament facilita un bon clima per l'assoliment d'objectius.

Promocionar la imatge del centre i dels cicles formatius al municipi ha estat també una de les nostres prioritats. Hem comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament i amb el suport de partides específiques de fons europeus destinades a promocionar l'FP Dual com a opció atractiva i necessària per a la societat, ja que el mercat laboral demana tècniques i tècnics de grau mitjà i superior.

Gràcies a això i també a col·laboracions amb diferents empreses hem pogut fer adequacions a l'exterior de l'edifici i millorar gran part del seu interior.

Una altra estratègia de promoció i de motivació a l'alumnat ha estat la participació en els projectes inclosos en la xarxa Impuls FP del Departament d'Educació que tenen com a objectiu aplicar metodologies actives i innovadores, per tal que el treball que faci l'alumnat a l'institut simuli o tingui una vinculació directa amb projectes reals d'empreses. Fruit d'aquesta participació hem obtingut el premi Impuls FP del Vallès com a millor projecte d'emprenedoria per l'acció conjunta de l'alumnat de diferents cicles del centre per crear la rajola de xocolata amb la forma de la rosassa del monestir anomenada ATZAR que hem proposat a l'Ajuntament com a producte gastronòmic del municipi.

Dissenyar i decorar els aparadors de diversos comerços de Sant Cugat, el projecte remodelació i ampliació de l'espai de cuina i restaurant de l'institut per donar més i millor servei al públic, el projecte 'Somriu, Menja i Viu' per atendre a persones dependents del municipi, projectes de recerca per a empreses tecnològiques, activitats de 'contacontes' per als nens de les escoles de l'entorn, la impartició de tallers de sanejament d'ordinadors que han fet alumnes nostres per a grups de voluntaris de Labdoo.org, d'altres poblacions, són totes elles accions que mostren que l'FP actual va molt més allà de les activitats docents a les aules o tallers.

La formació dual en empreses continua sent un puntal per a nosaltres, i malgrat la parada de moltes activitats durant aquest any llarg de pandèmia, ara estem renovant i establint nous convenis que ens permeten encarar el curs vinent amb gran optimisme. Una de les nostres principals satisfaccions, és l'elevat percentatge d'alumnat que ha estat contractat per les empreses on ha realitzat les pràctiques de dual.

Just acabat el període de preinscripcions per al curs vinent, hem rebut més de 500 sol·licituds per als nostres cicles formatius, per tant, creiem que l'impuls de la Formació professional va en bon camí.

Finalment, acomplint un altre dels nostres objectius, el curs vinent començarem a impartir cursos per obtenir certificats de professionalitat adreçats a persones aturades, convertint-nos en un centre de formació professional integrat, amb formació reglada , ocupacional i contínua. Confiem en què la unió dels diferents sistemes de formació ens permetrà optimitzar l'ús de les nostres instal·lacions obtenint al mateix temps més recursos materials i tecnològics per millorar la qualitat de tots els nostres ensenyaments.

MIQUEL URRUTIA és el director de l'INS FP Sant Cugat del Vallès



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.