FP DUAL: una formació plena de vivències

"Amb l'FP dual, a l'Institut FP Sant Cugat constatem que estem avançant pel camí de la professionalitat"

Susi Esteban


Publicat: el 1/mai/21
Els experts |

Cada dia es parla més de l'FP DUAL i dels beneficis que s'aconsegueixen amb la col·laboració de les empreses, els instituts i els alumnes que estudien cicles formatius. Per a organitzar-ho, hem de tenir en compte un conjunt complex d'aspectes tècnics i de gestió, que podrien ocultar una mica un dels aspectes més interessant: l'experiència i les vivències que tenen els alumnes, nois i noies, que descobreixen el món laboral gràcies als seus primer contactes amb empreses i comerços reals.

En aquest article ens centrarem en una d'aquestes situacions típiques, en el diàleg que poden tenir dos nois que feia temps que no es veien i es troben a l'autobús per anar a qualsevol indret de Sant Cugat.

-Què tal, quan de temps!
-Sí, què fas ara? Te'n recordes de l'insti, uff, vaja 'plastazo', tenia unes ganes d'acabar!
-Jo ara estic a l’INS FP SANT CUGAT, estic molt bé. Fent DUAL i estic aprenent molt. Fem pràctiques a una empresa, 1.000 hores, durant el segon curs
-Què dius? 1.000 hores? El segon any? Però de què estàs parlant?
-T'explico. Els cicles formatius no van per cursos, van per hores. En total es fan 2.000 hores, total, dos cursos. No t'enteres de res!
-I què s'ha de fer per entrar, amb l'ESO puc?
-Hi ha cicles de grau mitjà, i pots entrar amb l'ESO. També hi ha de grau superior, aquí pots entrar amb 'batxi' o a l'acabar un grau mitjà. Estan molt sol·licitats, hi ha nota per entrar, en alguns. A més, oblidava, si fas el grau superior et poden convalidar crèdits a la Universitat, pots accedir directament , sense l'examen que es fa des de Batxillerat
-Val, val, i això és la DUAL?
-No, això que t'he explicat són els cicles. Però hi ha alguns centres que, a més, ho fan en DUAL. A primer només es fa classes, si aproves i passes a segon, és quan comences a una empresa, per fer les 1.000 hores. Vas dos o tres dies a classe, unes hores, i la resta a l'empresa. S'aprèn molt. Imagina't estar a una empresa de veritat, amb altres companys que ja treballen allà, ordinadors, màquines, està super.
-Estàs segur?
-Què sí. Jo ara estic a primer, però la meva germana, que feia el superior, s’ha quedat ja treballant a l’empresa on va fer DUAL. Ah! Durant les pràctiques paguen una mica, a més.

I així continuaríem parlant una estona de com viuen i aprenen la gent jove en el millor entorn possible per aprendre i evolucionar professionalment.

Però què és la DUAL?
La formació DUAL és un sistema de formació on gran part dels aprenentatges i competències s'assoleixen a les empreses. Com bé deia un dels anteriors joves, primer s'ha de fer el primer curs, totalment presencial al centre, amb una càrrega lectiva important. L'equip docent, professors de referència dels alumnes, fan avaluacions d'aptituds i actituds. Es valoren moltes coses més que les notes. És important la responsabilitat, respecte envers la feina dels companys, capacitat de treball en grup, la proactivitat, etc. D'aquestes avaluacions surten els candidats a continuar amb el procés DUAL. Els alumnes es presenten a entrevistes reals davant les empreses que col·laboren amb el projecte. Des del primer moment, els alumnes estan aprenent què és el mercat laboral.

Dona molta feina a l’empresa tenir un alumne DUAL?
Les situacions i entorns reals són una de les millors maneres d'aprendre. És habitual que durant els primers mesos alguns alumnes necessitin més suport, com qualsevol de nosaltres quan hem entrat a treballar per primera vegada a una empresa. És necessari un temps d'adaptació. L'alumne sempre té darrere un tutor del centre escolar, hi ha un seguiment de tot el procediment i estància molt acurat.

L'experiència d'aquests darrers anys amb la implantació de la formació DUAL la majoria d'instituts de Catalunya demostra que ha estat satisfactori, i a la vegada continua suposant un repte tant per a les empreses com per als alumnes i el sistema educatiu. Amb l'FP dual, a l’Institut FP Sant Cugat constatem que estem avançant pel camí de la professionalitat.

SUSI ESTEBAN és professora i coordinadora de FP DUAL a l'Institut FP Sant Cugat