El joc com a forma de vida

"El joc és una eina educativa imprescindible"


  • Comparteix:

eugeni.castano

Eugeni Castaño


Publicat: el 11/gen/21
Els experts |
PDF

Em dic Eugeni Castaño Ferrete, tinc 38 anys malgrat que no ho sembla... el procés creatiu nocturn em té una mica castigat. Sóc mestre d'Educació Primària i em sento ben orgullós. Gaudeixo moltíssim de la meva professió, més cada any que passa.

Aficionat als jocs de tota mena, i els jocs de taula especialment. Hi jugo des de ben petit. La meva mare em va transmetre l'estima pels jocs i amb ella jugava tot sovint: a les dames, al parxís, a cartes, al dominó... i a algun altre més modern com el Monopoly, l'Scattergories o l'Enfonsar la flota! A cap dels dos mai ens ha agradat perdre, però després de tant temps i derrotes molt doloroses un s'acostuma a tot.

Vaig continuar jugant a les cartes durant molts anys amb els amics fins que, novament, van aparèixer els jocs clàssics com: el Barricada, les Dames Xineses o l'Aualè, i també un joc anomenat Carcassonne! Aquí va ser on vaig descobrir un nou món.

Actualment jugo a tot tipus de jocs, especialment infantils i familiars. Val a dir però, que la família, el treball a l'escola i la creació de jocs em requereix força hores i no jugo tot el que a mi m'agradaria.

El primer joc el vaig crear fa uns 9 anys, aproximadament. En aquell moment provava de fer veure als meus alumnes d'Educació Física el valor de l'esforç i la constància en la pràctica de l'activitat física, sense tenir en compte el resultat. D'aquí va sorgir el joc que avui es coneix com el 'Cargolino Valentino';, on el guanyador no és qui arriba primer sinó l'últim.

El que havia nascut com una activitat més d'aprenentatge va acabar convertint-se en un projecte personal amb l'auto-edició del joc i la seva presentació per fires i Festivals d'arreu de Catalunya.

Des d'aleshores no he deixat de crear jocs i, ara fa tres anys, vaig aconseguir que em publiquessin 3: el 'Cargolino Valentino', el 'Ticket to Mars' i el 'Nubes'. La publicació dels tres jocs em van valdre l'honor de ser guardonat com el millor autor novell de l'any al Festival Dau Barcelona.

Avui dia segueixo immers en aquest procés creatiu, com un aficionat més, aprenent dels meus companys i companyes i afiançant amb tots ells una gran amistat. Aquest 'mundillo' lúdic està ple de molt bones persones i me n'alegro de poder formar-hi part.

En relació al procés creatiu, generalment parteixo d'una temàtica i aquesta em condueix cap una mecànica de joc. Una vegada tinc la idea mínimament desenvolupada la provo tot sol, posteriorment amb la família o altres autors de jocs i, finalment, amb qualsevol persona que tingui un moment per seure al voltant d'una taula i testar alguna de les meves bogeries. Els meus alumnes, per exemple, al cap i a la fi, què hi ha millor que aprendre jugant? Tot jugant reflexionem, prenem decisions, arribem a acords, ens socialitzem, coneixem millor els nostres companys,... i moltes més coses que fan del joc una eina educativa imprescindible.

Creant i provant, amb constància i amb el pas del temps, actualment ja compto amb 9 jocs publicats. A més dels anteriors, són ben coneguts: el 'Hungry Shark', el 'Bíblio', el 'Gizeh!', el 'Mapa del pirata' i un parell de casos de la saga 'Sherlock'. Però això no és tot, hi ha tres jocs més al forn que, si tot va bé, sortiran en el 2021. Poder algun títol més, ja es veurà...

Fins aleshores, provaré de continuar gaudint del moment i si és al voltant d'un joc de taula, molt millor!

EUGENI CASTAÑO és mestre a l'Institut - Escola Catalunya, formador de mestres, col·laborador de l'entitat Edbuilding.org i creador de jocs santcugatenc

Foto: Inez del Prado

Agraïments: Edbuilding



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.