Els reptes educatius de Sant Cugat per al curs 2018-2019

Des de ja fa alguns cursos, resulta evident que les famílies aposten cada vegada més per l'escola pública

Xènia Amorós

Xènia Amorós


Publicat: el 11/set/18
Els experts |

Si pensem en clau santcugatenca, els principals reptes que el municipi ha d'afrontar són la millora de la planificació escolar, i garantir una oferta extraescolar i de lleure infantil i juvenil accessible per a totes les nenes i nens del municipi.

Ara que comença el curs, i que hem vist com l'escola La Mirada ha d'endarrerir l'inici de les classes perquè encara no té llestes les noves aules, val la pena revisar el caos de planificació que hem viscut a Sant Cugat en els darrers anys. Des de ja fa alguns cursos, resulta evident que les famílies aposten cada vegada més per l'escola pública. Els números parlen clar: en els darrers set anys la demanda de places públiques al municipi ha augmentat un 10%. Això, juntament amb el creixement sostingut de Sant Cugat, ha desbordat les nostres escoles públiques.

Cada mes de juny, des de fa ja uns quants cursos, tenim collita de 'bolets', és a dir, grups 'extra' improvisats que cal obrir a algunes escoles. Per no parlar dels augments de ràtio sistemàtics, que en aquest moment afecten gairebé el 50% de les aules de l'escola pública (recordem que la ràtio ordinària legal és de 25 infants per aula, i no de 26, 27 o 28, com trobem en algunes aules!)

Sembla clar, doncs, que Sant Cugat necessita una nova escola pública. Per això Generalitat i Ajuntament hauran de començar a pensar on construir el nou centre, o bé replantejar-se la titularitat de l'escola concertada de la zona centre, la zona amb més dèficit de places, que des de ja fa uns anys, amb prou feines emplena una de les dues línies que ofereix. El que sembla indiscutible és que l'aposta de les famílies per l'educació pública i laica és clara i decidida. No només a Sant Cugat, sinó a tot Catalunya i cal que el país es prepari per donar resposta a aquesta nova realitat.

El segon repte és aconseguir una oferta d'activitats extraescolars i de lleure infantil i juvenil que siguin econòmicament assequibles per a totes les famílies. Ara per ara, la inversió per fill que han de fer les famílies santcugatenques en les activitats postescola és superior a la que es fa en els municipis veïns, i aquesta situació s'agreuja precisament amb les criatures que viuen en situacions més vulnerables. Per això, si reconeixem que tots els infants tenen dret a gaudir de l'oportunitat de realitzar activitats extraescolars, siguin esportives, artístiques o de reforç escolar, cal que l'Ajuntament actuï.

D'una banda, cal que es replantegi el projecte de suprimir les activitats esportives escolars que actualment ofereix l'Oficina Municipal d'Esport per a Tothom, abocant al voluntariat d'AMPA i AFA a fer-se'n càrrec. I, de l'altra, cal que destini els recursos econòmics necessaris per garantir l'equitat i la igualtat d'oportunitats també en el temps no lectiu.

Xènia Amorós i Soldevila és vicepresidenta de la FaPaC