L'Oficina de Diversitat Funcional de l'Ajuntament de Sant Cugat


  • Comparteix:

Cartell de la jornada

Cartell de la jornada

L'Oficinal de Diversitat Funcional (ODF) es va configurar al gener de 2019. És una oficina transversal, desenvolupada en l'àmbit de l'Ajuntament i a nivell comunitari que fa tasques d'informació, sensibilització i promoció de les persones afectades per la diversitat funcional. Pepe García, un dels responsables d'aquesta oficina, destaca que s'han de tenir en compte les dificultats d'aquest col·lectiu, però també les seves potencialitats i afavorir entorns inclusius i de igualtat en la diversitat.

La tècnica Isabel Gil reforça aquest missatge d'afavorir un canvi cultural i social que promoguin que expressions pejoratives utilitzades anteriorment, quedin totalment superades i parla obertament que s'ha passat de la discapacitat a les capacitats i l'empoderament de les persones afectades per la diversitat funcional. És en aquest sentit que l'ODF, crida a la celebració del Dia Internacional de la Diversitat Funcional amb una mirada positiva.

Pepe García i la tècnica Isabel Gil fan un recorregut de l'evolució que s'ha fet al llarg de la història de les persones afectades per diversitat funcional i el concepte com ha anat transformant-se:

Concepte de diversitat funcional
Diversitat Funcional, és un concepte, que al llarg de la nostra historia, ha anat transformant-se. Defineix que la discapacitat és una condició que afecta el nivell de vida d'un individu o d'un grup. El terme s'utilitza per definir una deficiència física o mental, com la discapacitat sensorial, cognitiva o intel·lectual, la malaltia mental o diferents tipus de malalties cròniques.

Evolució del terme
Si ens remuntem a les cultures antigues, i fins al segle XX, el concepte de discapacitat, era un càstig diví, discriminatori i estigmatitzant, que generava rebuig, aïllament i vergonya en les persones que la patien i també en els seus familiars. Al segle XX es comença a percebre la discapacitat des d’una perspectiva assistencialista. És a meitat del segle XX quan persones afectades per una discapacitat i els seus familiars que comencen a visibilitzar la discapacitat a través d'associacions per defensar els seus drets, que fins ara havien estat vulnerats.

Un reconeixement legal que encara no s’aplica totalment
Al 1982, amb l'aprovació de la LISMI (Llei d'integració social del minusvàlid), avui dia nomenada Llei General de la Discapacitat, es va produir un salt qualitatiu important en el reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat, promovent entre d'altres mesures, la incorporació de les persones amb discapacitat amb un grau igual o superior al 33% al món laboral, mitjançant l'obligatorietat de contractar en un percentatge no inferior al 2%, aquelles empreses amb més de 50 treballadors.

De la discapacitat a la capacitat, els drets a la igualtat d’oportunitats
A partir de l'any 2000, es comença a evidenciar notablement com el concepte d'assistencialisme va anant desapareixent per donar pas a una visió més integradora, fomentant la independència, a través de la potencialització i veure a la persona discapacitada com a persona capacitada si disposa d'oportunitats, suports i recursos necessaris per poder fer front a la seva vida diària.

L'ONU estableix el dia 3 de desembre, Dia Internacional de la Diversitat Funcional
El 14 d'octubre de 1992, l'Assemblea General de les Nacions Unides, en la Resolució 47/3, proclama el dia 3 de desembre com a Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, amb la finalitat de fomentar els drets i benestar, sensibilitzar, educar en la diversitat, igualtat i reconeixement d'aquelles persones amb discapacitat per assolir la igualtat d'oportunitats i eliminar obstacles per a la seva plena integració.

S'ha fet molt, però encara queda molt per fer
S'ha fet molt, sobretot al nostre municipi, però encara queda molt per fer, superar comportaments culturals i socials discriminatoris o estigmatitzants, aconseguir un llenguatge inclusiu, avançar molt més en matèria d'integració laboral, ensenyament i en la igualtat de gènere. Aquest és el repte d'aquesta oficina de diversitat funcional.

Sant Cugat Del Vallès a 3 de desembre de 2019



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.