LA DOBLE MORAL (El Llibertí)
L'espectaclePublicat el 6/oct/08 per Dolors Vilarasau
Aquest dijous i divendres ha inaugurat la temporada teatral al Teatre-Auditori una de les obres que mes èxit va tenir la temporada passada a Barcelona, es tracta d''El Llibertí' d'Eric-Emmanuel Schmitt, un dels autors actuals amb més grapa i amb propostes més interessants i divertides portades al teatre, a la novel·la i al cinema.
Schmitt, professor de filosofia, escriu aquesta comèdia en homenatge al seu estimat Diderot (al que ja li havia dedicat la seva tesi doctoral). Lluny de presentar-nos-el com un científic i un home fred i il·lustrat, ens el mostrancom un lliurepensador, amant desenfrenat dels plaers de la vida, sobretot si estan relacionats amb l'entrecuix de les senyores, i de la llibertat (o més aviat d'allò que se'n diu 'llibertinatge').
Doncs bé, aquest llibertí, mentre es troba al pavelló del caça del baró d'Holbach posant nu per la senyora Therbouche, es veurà obligat, amb premoria, a escriure per L'Enciclopèdia l'entrada del concepte 'moral'. Al llarg de l'obra, però, una sèrie d'esdeveniments, que l'agafaran amb el pas canviat, li ho impediran (és històric que el concepte 'virtut', que Schmitt substitueix per 'moral' no té entrada a L'Enciclopèdia i que els seus coetanis li ho recriminaven). I poc a poc el lliurepensador, contrari a la família i als aspectes més tradicionals del matrimoni (llegeixis 'monogàmia') anirà trasmudant-se en una home conservador i carca, això sí, en nom del 'bé social'. I és que de teves a meves!
L'obra servida com un tractat teòrico-pràctic sobre el joc de la seducció compta amb cinc intèrprets excepcionals, encapçalats per Ramon Madaula, autèntic “gat vell” a l'escenari que broda la interpretació del filòsof en un dels millors treballs de la seva carrera. L'acompanyen Nausicaa Bonnín, com a l'esbojarrada filla del baró d'Holbach, Paula Vives com l'adolescent filla del filòsof, Marta Millà interpretant la dona potser disposada a posar banyes al marit i Jofre Borràs, en un paper menor, el del Baronnet, tots ells estan igualment esplèndids en els rols respectius. Montse Guallar en el paper de l'embaucadora Sra Therbouche està creïble en el seu personatge, però la seva interpretació sofreix algun desajust respecte als altres actors, segurament causada per la seva incorporació tardana al muntatge, un cop aquest ja estava creat. Això, i el fet de les moltíssimes representacions que porten, fa que en algun moment el muntatge resulti baix de to i una mica cansí.
Un decorat suggeridor del pavelló de caça a través d'esboços murals i cristalleres transparents i un vestuari suggeridor de l'època i esquemàtic alhora amb el bon gust habitual de la Montse Amenós, vesteixen aquest vodevil filosòfic que de la mà de Joan Lluís Bozzo pren aires d'alta comèdia. Espectacle, en el seu conjunt, del tot recomanable. Teatre de text escrit amb intel·ligència i un gran 'divertimento' alhora.
Dolors Vilarasau
FITXA TÈCNICA
EL LLIBERTÍ
d'Eric-Emmanuel Schmitt. Traducció Esteve Miralles
Intèrprets: Montse Guallar (Madame Therbouche), Ramon Madaula ( Denís Diderot), Jofre Borràs (Baronnet), Marta Millà (Madame Diderot), Nausicaa Bonnín (La jove d'Holbach i Paula Vives ( Angélique Diderot)
Escenografia i vestuari: Montse Amenós. Construcció de l'escenografia: Arts-Cenics/Serinkjet. Confecció de vestuari: Goretti Sastreria Teatral. Disseny il·luminació: Ignasi Morros. Caracterització: Liliana Pereña i Mònica Núñez. Il·lustracions musicals: Jean Phillippe Rameau. Ajudant de direcció: Marta Millà
Direcció: Joan Lluís Bozzo .
Producció: Tres per 3 amb la col·laboració de Ramon Madaula i Joan Madaula
TEATRE-AUDITORI DE SANT CUGAT
Divendres, 3 d'octubre de 2008