DE 'MIGAS' I GRANS ÀPATS ( POEMIGAS)

L'espectacle

Publicat el 24/mai/08 per Dolors Vilarasau

Dins el projecte 'Camaleons' que explora el factor polifacètic de dos músics, hem pogut veure al Teatre-Auditori els recitals de Manolo Garcia i Luís Eduardo Aute. Del primer, una exposició de pintures itinerant des del Casal de Joves Torreblanca fins al vestíbul de l'Auditori, i de l'Aute, una exposició fotogràfica de Juan Miguel Morales i la lectura de 'Poemigas' a la Biblioteca.

El tema que aquí ens ocupa es precisament aquesta lectura de molletes de poesia, perquè efectivament aquests poemes breus tenen una estructura epigramàtica, emparentada amb els haikús de la poesia japonesa o amb els aforismes o frases fetes. El que ahir va oferir Aute a la Biblioteca va demostrar a bastament que la modèstia de la menja o la llargada del poema no són un obstacle per fruir d'un gran àpat de paraules.

Primer perquè com a poeta sap jugar amb enginy amb els mots, amb les etimologies de les paraules i amb els aforismes; com a pervers filòsof ens porta constantment per falsos paranys i sil·logismes; i com artista i pensador compromès ens situa en el terreny de la llibertat fora de dogmatismes.

Si el llibre “AnimaLhada”, homenatge a Carlos Edmundo de Ory i a Yoko Ono, que conté aquestes “Poemigas” i que està exposat a la Biblioteca, és un regal als sentits pels dibuixos de l'autor, per la tipografia, per l'edició..., la lectura que va oferir ahir l'Aute dels seus propis poemes va ser un regal a la intel·ligència. L'autor es va mostrar com un comunicador nat, establint ràpidament una sinergia i complicitat intel·lectual amb un públic entregat que li va riure totes les gràcies.

Assegut, amb un aspecte entre distés i circumspecte, fullejant el llibre, i tot remarcant intencions i sentits, va anar llançant les seves sentències i dards dialèctics a tort i a dret: la religió i el fals laïcisme, els polítics, els referents ideològics i culturals de l'esquerra com Marx o Freud, el sexe, tots els -ismes... van ser objecte dels seus jocs conceptuals enverinats.

Però aquest home d'aspecte desgastat i quixotesc i de veu desencantada i escèptica no amaga un desig de salvació i d'utopia, perquè en definitiva el que ens va venir a dir va ser que no som el que mengem, sinó el que somniem.

Dolors Vilarasau

FITXA TÈCNICA

Lectura de “POEMIGAS”
de Luís Eduardo Aute

Intèrpret: Luís Eduardo Aute

CICLE CAMALEONS.
Director artístic: Albert Puig

BIBLIOTECA DEL MIL·LENARI
Divendres, 23 de maig de 2008